Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

UV-stråling: derfor skal du bruke solbriller

Beste prisene - Biofinity

  • 3.
  • 335 kr335
  • Shopping4net

Søk etter Biofinity linser her


Innholdsfortegnelse

UV-strålning

Solbriller og UV-stråler: FAQ

Det mange nordmenn undervurderer er hvor skadelig UV-stråler faktisk kan være for øynene. Dette er et emne jeg virkelig har fordypet meg i de siste ukene og kan med det tilby en ganske omfattende artikkel om hvorfor man skal bruke solbriller hver gang det er sterk sol utendørs.

For det er nemlig veldig viktig dersom man ønsker å bevare det synet man har.

Jeg har formulert artikkelen i ett “FAQ”-oppsett som du kan se nedenfor.

Hvis jeg ikke føler at solen er plagsom for øynene mine vil jeg vel ikke trenge å bruke solbriller?

Jo, det gjør du. Solen sender ut skadelige UV-stråler som kan forårsake øyesykdommer som photokeratitis og pinguecula. Dette er begge smertefulle sykdommer som du helst ønsker å unngå.

Hva er UV-stråler?

Ultrafiolette (UV) stråler ligger like forbi den delen av det synlige lysspekteret. Med andre ord; det er stråling som man ikke kan se, men som allikevel kan ha betydelig påvirkning på kroppen din, da spesielt for huden og øynene. Sollys er den viktigste og mest normale kilden for UV-stråler i det daglige.

UV-lys er delt inn i tre ulike typer: UVA, UVB og UVC.

UVA har lengre bølgelengder og passerer lett gjennom glass, og ekspertene er uenige om hvorvidt UVA skader øynene eller ikke.

UVB-stråler er de farligste, og er grunnen til at solbriller og solkrem er et “must” om sommeren.

UVC-stråler når ikke jorden fordi atmosfæren blokkerer dem ute.

Når vil UV-strålene påvirke øynene mine?

De fleste tror at de er i faresonen kun når de er utendørs på en solfylt dag, men UV-stråling kan gå rett gjennom skyene på en overskyet dag. Solens stråler er sterkest mellom klokken 10:00 og 14:00.

UV-stråler vil også kunne reflekteres eller blendes via annet materiale. Hvis du skal stå på ski i den norske fjellheimen, så har du nok hørt at du kan bli “snøblind” hvis du glemmer solbrillene dine. Hvis du er ute på vannet om sommeren står du ovenfor samme fare, og det er veldig mange som blir blendet av frontruter på biler når de er ute og kjøre.

Andre risikoelementer vi kan nevne i samme slengen er sollamper, solarium og steder i høyden nær ekvator (hvis man ofte oppholder seg der.).

Kan visse medisinske problemer øke min risiko for skade fra UV-stråler?

Ja. Personer med grå stær (eller som har hatt øyekatar-operasjon) bør være ekstra forsiktige. Du bør vite om du har dette. Kontakt legen din hvis du av en eller annen grunn skulle være usikker – og om du bør være enda mer forsiktig med solbrillebruk.

Hvordan kan man hindre UV-skader på øynene?

Du må bruke solbriller for å hindre skade på øynene. Det er noen kontaktlinser som sier at de gir UV-beskyttelse, men de dekker ikke hele øyet – og man trenger fortsatt å bruke solbriller så mye som mulig.

Til tross for at de aller fleste solbriller som selges nå om dagen nesten utelukkende selges til folk som synes de “ser kule ut” eller “har et godt design“, så hjelper ikke dette nødvendigvis for å beskytte synet. Du bør se etter noe helt annet.

Se etter solbriller som beskytter deg 99-100 % fra både UVA- og UVB-stråling. Dette er ofte markert med et merke kalt “UV 400”, som illustrerer at solbrillene blokkerer alle lysstrålene med bølgelengde opp til 400 nanometer (dette dekker alle UVA- og UVB-stråler).


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.