Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Synsfeil - Er dårlig syn ført av arv eller miljø?

Beste prisene - Biofinity

  • 2.
  • 252 kr252
  • YourLenses
  • 3.
  • 279 kr279
  • Shopping4net

Søk etter Biofinity linser her


Så mye som rundt 50 % av alle nordmenn, altså halvparten, får et svakere syn i det de nærmer seg femti år.

Innholdsfortegnelse

Hvilke ting er det som gjør at man får dårlig syn?

Jeg har sett på en del artikler som omhandler emnet rundt omkring på engelske og amerikanske nettsteder for å se hvilke ting som påvirker synet ditt. Når man er rundt 40 år, så vil man merke at synet gradvis begynner å gå dårlig.

Men hva er det egentlig som fører til dårlig syn?

Husk på at det også finnes forskjellige typer øyesykdommer som fører til dårlig syn. Man kan ikke si at alle er genetisk betinget eller et resultat av miljøpåvirkning. De fleste større studier på dette emnet har blitt utført i utlandet.

Her er en oppsummering av hva vitenskapen forteller om dette emnet.

Arv

Om begge dine foreldre har eller har hatt dårlig syn, så vil du etter all sannsynlighet begynne å slite med det i løpet av livet. Det er også såpass arvelig betinget at man som regel kan slutte ut i fra foreldrene sine når man selv kommer til å få dårlig syn.

Om moren din har begynt å bruke briller som 20-åring og faren din som 40-åring, så vil du mest sannsynlig begynne å se dårlig når du er rundt 30 år. Men dette kommer også an på om du har arvet synet via X- eller Y-kromosonet (eller da begge).

Nærsynthet og arvelighet

Den mest vanlige øyesykdommen er nærsynthet og dette er noe som rammer 1 av 4 nordmenn i løpet av livet. I USA har man allerede utført meget omfattende forskning på dette emnet og funnet frem til at det mest sannsynlig er en korrelasjon mellom at foreldrene dine er nærsynte og at du kommer til å utvikle samme lidelse i løpet av livet. Forskningsresultatene var som følger:

dna

Hvis verken mor eller far er nærsynt, så har du 1:40 sannsynlighet for å begynne å se dårlig. Hvis én av foreldrene dine er nærsynte, så stiger denne risikoen signifikant til 1:5. Og hvis du har to nærsynte foreldre, så er det en tredjedels sjanse (1:3/33%) for å utvikle det samme.

Men forskerne var ikke ferdige. Det holder nemlig ikke å utelukkende konkludere ut fra disse tallene da det kan vise seg at enkelte familier ser mer på TV, leser mer bøker og oppholder seg mindre utendørs (=noe som også gir dårlig syn). Derfor begynte de å utføre tvillingstudier for å se om tvillinger med forskjellige hobbyer, men med samme genetikk ville utvikle forskjellig øyehelse i løpet av livet. Men nei: forskningsresultatene var de samme.

Nå konkluderer man med at det finnes en 90 % korrelasjon mellom genetikk og dårlig syn.

Miljø

Det er også mulig at miljøet ødelegger synet ditt. Mange indikatorer viser til at det ikke kun er DNAet ditt som spiller en rolle, men også hva du gjør i hverdagen – spesielt før du fyller 18 år.

Om du for eksempel jobber på PC over lengre perioder kan dette være med på å hemme synet ditt betraktelig. Mange tror at det er en myte at man kan få nedsatt syn av å bruke den type skjerm til stadighet, men det er det faktisk ikke. Jeg vil anbefale deg å ta noen timer vekk fra PC-en om du merker at synet begynner å bli litt tåkete.

Ellers har det veldig mye å si hva øynene dine går igjennom av smuss og skitt. Jobber du som støvblåser-mann, så vil du for eksempel begynne å se dårlig etter hvert om du ikke bruker briller. På generell basis kan man sette inn en regel om at jo mer slitasje øynene dine opplever, desto kjappere vil du slite med synet.

Studier som viser hvordan miljøet påvirker synet

En ganske nylig studie fra Kina testet miljøpåvirkning på barn for å se hvordan dette påvirker barns syn senere i livet. 1900 barn deltok i en studie hvor det ble konkludert med at de som brukte mye tid utendørs hadde 23 % lavere risiko for å utvikle nærsynthet.

Andre studier har vist at det er viktig å ha et godt kosthold som inneholder mye kalsium, magnesium og vitamin D for å beholde et godt syn.

Konklusjon

Alt tyder på at genetikk spiller en stor rolle i hvordan øyehelsen utvikler seg i løpet av livet. Man kan konkludere med at dersom foreldrene dine ser dårlig, så kommer (mest sannsynlig) du også til å se dårlig på et eller annet tidspunkt. Og på samme måte vil dine barn igjen være i faresonen for å måtte bruke briller eller kontaktlinser når de blir eldre. Men det betyr ikke at det ikke er noe du kan gjøre for å forhindre det. Hvis du vet at du er i faresonen, så vil det å tilbringe mer tid utendørs og få i seg et sunt kosthold være to ting man i stor grad burde fokusere på.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Husk | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2020, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.