Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Spør vår optiker - Ofte stilte spørsmål om linser!

Generelt

Hva bør jeg tenke på når jeg bruker kontaktlinser

Resepten

Generelt

 • Hva betyr merkingen på eskene?

  Sph betyr sfære og bestemmer styrken på linsen. Hvis du er nærsynt er det et minustegn foran tallet, ogt hvis du er langsynt er det et plusstegn foran.

  BC står for basekurve og bestemmer krumning til linsen, som ofte ligger på mellom 8.0 og 9.0. på myke linser.

  Dia betyr diameter og forteller oss hvor lang linsen er fra kant til kant. Denne ligger ofte på 13.8 og 14.5 på myke linser.

  Hvis linsen i tillegg til myopi eller hypermetropi, korrigerer astigmatisme, er det flere merkeringer på esken.

  Cyl betyr sylinder, og forteller oss hvor mye astigmatisme linsen korrigerer.

  Axis bestemmer i hvilken retning linsen korrigerer astigmatismen.

 • Er det forskjellige linsematerial å velge mellom?

  Ja, det finnes flere ulike material å velge mellom, siden hver produsent har sin idé om hvordan de beste linsene lages. Men det går likevel ann å dele linsene inn i ulike grupper.

  Jeg vil her prøve å gi deg noen fordeler og ulemper med de ulike linsene.

  Silikonhydrogel

  Pros

  + God tilførsel av oksygen til hornhinnen.
  + Motvirker tørke i øyet.

  Cons

  - Materialstivhet.
  - Lav fuktighetsevne på linsens overflate, men de nyere silikonhydrogellinsene er bedre på dette.

  Hydrogellinser med høyt vanninnhold

  pros

  + Lav materialstivhet.
  + God synsskarphet på grunn av en noe tykkere linse.

  cons

  - Lettere for å gå i stykker.
  - Større risiko for at smuss legger seg på linsene.

  Hydrogellinser med lavt vanninnhold

  pros

  + Mindre sannsynlighet for å tørke ut i tørre miljøer.
  + Kan gjøres tynnere.

  cons

  - Lav oksygengjennomtrengelighet.

  Joniske hydrogellinser vs ikkejonisk hydrogellinser

  pros

  + vann trenger bedre gjennom linsen.

  cons

  - større sannsynlighet for proteinbelegg.

  Så hvilken linse bør jeg velge? Vel, det er ikke noe enkelt svar på det spørsmålet, det avhenger av hvordan du vil bruke linsene, ditt behov for korrigering og miljøet du tilbringe tid i.

 • Hva er forskjellen mellom myke og harde linser?

  Myke linser er den vanligste typen linser og de man vanligvis snakker om når man snakker om linser. En myk linse kan vare alt fra en dag til ett år.

  Den myke linsen er nesten alltid behagelig fra første stund, i motsetning til den harde linsen. En hard linse har dessuten ingen forhåndsbestemt levetid, men avhenger av pleie og vedlikehold.

 • Må jeg besøke en optiker før jeg kjøper kontaktlinser?

  Må jeg besøke en optiker før jeg kjøper kontaktlinser. Ja, du bør alltid besøke en optiker før du kjøper linser for å sikre at du får riktig linse og at øynene dine er i god helse.

 • Hvorfor har jeg ikke samme styrke på linsene som på brillene?

  Det er flere grunner til hvorfor brillene dine og linsene dine kan ha ulik styrke. Hvis du har korreksjon for astigmatisme er dette nesten alltid tilfellet. Det skyldes at astigmatismekorrigeringen bare finnes i enkelte styrker på linser, men at man i briller i prinsippet kan få hvilken korrigering som helst.

  Hvis du har et lavt behov for astigmatisme vil man sannsynlig ikke korrigere det i det hele tatt i linsene. Og er du kraftig nærsynt eller langsynt, så skyldes ulik styrke på linser og briller at brillene sitter litt lenger fra øyet enn linsen.

 • Er det mulig å korrigere astigmatisme/brytningsfeltet med kontaktlinser?

  Ja, det kan man. Har man høgere astigmatisme enn to-tre dioptrier, oppnår man derimot ikke like bra klarhet som med briller, ettersom linsen ikke sitter stille i øyet.

 • Er det mulig å korrigere presbyopi/alderssynhet med kontaktlinser?

  Ja, det to forskjellige måter å håndtere presbyopi på. Den ene er å ha progressive eller bifokale linser, som er tilpasset både langsynthet og nærsynthet i samme linse.

  Det andre alternativet er å ha "vanlige" kontaktlinser, men at man bytter ut styrken på den ene linsen fra langsyntstyrke til nærsyntstyrke. Hvilken av disse metodene som er best er umulig å si, og må prøves fram i samråd med optiker.

 • Får man dårlig syn av mye data-bruk?

  Det er en sannhet med modifikasjoner. Har man øynene fokusert i en lengre periode på visse ting (som bøker, datamaskin og lignende), så vil synet etter hvert svekkes betraktelig.

  Vil egentlig anbefale deg å ta fri fra PC-en etter at du har arbeidet en stund. Om du allerede nå begynner å se dårlig, så er jeg redd det er ”no way back” med mindre du ønsker å utføre en øyeoperasjon.

  Mitt tips er å skaffe seg kontaktlinser eller briller ved å ta et besøk hos både fastlegen og en god optiker.

  Hvilke problemer kan det å se på en dataskjerm i lang tid forårsake?

  Folk som ser på datamaskiner ofte, (særlig de som ser på en datamaskin i mer enn tre timer i døgnet), kan oppleve symptomer som:

  • - Ubehag på øyet
  • - Hodepine
  • - Kløende øyne
  • - Tørre eller rennende øyne
  • - Svie
  • - Tåkesyn
  • - Vanskelig med å fokusere

  I USA kaller man en sammensetning av disse symptomene for “Computer Vision Syndrome” og viser til at mellom 50 % og 90 % av alle som jobber med datamaskiner til vanlig opplever noen av symptomene en eller annen gang i ders arbeidskarriere. Grunnen til at datamaskiner kan være hemmende for øynene er fordi de brukes gjentatte ganger til å fokusere og re-fokusere på diverse elementer. På den måten blir øynene “slitne”, og dette er også grunnen til at hodepine er et klassisk symptom på at man har brukt for mye tid foran PCen.

  Det finnes en god regel for å unngå ubehageligheter som kalles “20-20-20“. Hvert 20ende minutt skal du stirre i 20 sekunder på noe som er 20 feet (6 meter) unna. Prøv dette.

 • Bør jeg velge linser med høyt eller lavt væskeinnhold?

  Spørsmålet stilles av mange. På TV, i aviser og gjennom ukeblader kan man se at kontaktlinseprodusenter skryter av å produsere linser med enten "høyt væskeinnhold" eller "passende væskeinnhold".

  Men hva betyr det egentlig at en kontaktlinse har et høyt væskeinnhold – og hvor mye påvirker det linsens komfort?

  Tørrhet gir ubehag
  Hvis det er noe (nesten) alle linsebrukere kan være enig om, så er det at tørre øyne kan være svært ubehagelig. Det er som regel noe man opplever etter å ha gått med linser en hel dag og nærmer seg de unge natterstimer. Og det er to grunner til at man får tørre øyne når man bruker linser: enten slippes det ikke gjennom nok oksygen til øyet (altså at du har kjøpt deg kontaktlinser som ikke puster godt nok) eller så er væskeinnholdet i linsen for lavt.

  Den utfordringen produsentene står ovenfor er altså klar: de skal lage en kontaktlinse som gir synsskarphet, ligge godt på øye og være kostnadseffektiv for både produsent og forbruker – men fortsatt opprettholde en god væskebalanse. Og det er faktisk et par dagslinser som mestrer denne kunsten nå som teknologien har kommet så langt som den har, noe jeg kommer tilbake til senere i artikkelen.

  Vannet i kontaktlinsene fungerer som en "leder" som fjerner karbondioksid fra øynene og tilfører oksygen. Allikevel skal man være forsiktig med å produsere linser med alt for høyt væskeinnhold da de har en tendens til å være mer utsatt for rifter og skader, noe som ødelegger dem.

  Hvor mye væskeinnhold bør en linse ha for å ikke være ubehagelig?
  Det er et spørsmål som det nesten er umulig å svare på. Hvis du spør en optiker, så vil han eller hun svare: “det øyet ditt kan tåle”. Det er altså ikke et poeng i seg selv å bruke kontaktlinser med alt for mye væske i seg da de er, som tidligere nevnt, litt mer skjøre enn "vanlige" linser.

  Jeg har hørt om folk som bruker linser med 38-40 % vann og er fornøyd med det, og de som er nødt til å ha 60 % ++ for å i det hele tatt klare seg gjennom en hel dag med linsene festet på øyet. Du er nødt til å finne ut hvilken kategori du hører til selv.

  Dagslinser med høyt væskeinnhold
  I og med at jeg personlig kun benytter meg av dagslinser og ikke månedslinser, så har jeg bare to stykker å anbefale: Dailies AquaComfort Plus har et væskeinnhold på 69 % – noe som ligger godt over gjennomsnittet. Etter hva jeg har lest meg opp på, så er de spesialdesignet av CIBA Vision (produsenten) til å vare mellom 14 og 16 timer. Riktignok er de litt dyrere enn andre endagslinser, men de sitter perfekt på øynene og holder lenge uten at jeg føler noe ubehag.

  En annen linse jeg har fått anbefalt (men kun brukt i èn måned) er Proclear 1 Day. De har et væskeinnhold på 60 %, noe som absolutt er respektabelt. De var riktignok ikke like komfortable som Dailies AquaComfort Plus, men man kunne merke at de består av mer vann enn for eksempel Focus Dailies.

  Hvordan vet jeg hva som passer for meg?
  Det vet du ikke før du har prøvd. Du kan enten bestille linser på nett og satse på at de du bestiller vil dekke behovet ditt eller så kan du ta turen innom en optiker og teste ut forskjelle linser hos han/henne.

  Når sant skal sies, så vil det å dra til optiker være en mye mer effektiv løsning enn å bruke pengene på kontaktlinser du kanskje ikke kommer til å få særlig mye bruk for i fremtiden. Allikevel står jeg på mitt når jeg anbefaler de dagslinsene jeg gjør, og hvis du allerede bruker endagslinser bør du i hvert fall gi dem en sjanse.

 • Hvor dyrt er det å lage kontaktlinser?

  Det er jo mange som mener at kontaktlinser er alt for dyrt, noe som jeg nok ikke helt vil si meg enig i. Mye av grunnen til dette er måten linsene blir laget på og hvor mye arbeid som blir gjort ved å gjøre de så perfekte som overhodet mulig.

  Selv om kontaktene dine er bare noen få miligrams silikon må du forstå at selskapene måtte utføre svært kostbart forskning for å komme til poenget med produksjon dem med materialer som vi kan bruke i dag.

  Også det å holde hele produksjonsprosessen 100% steril koster ekstra penger og kontaktlinseprodusenter har ikke råd til å selge forurensede linser da dette vil drepe helt bedriften. Jeg vet om en engelsk leverandør og produsent av kontaktlinser som begynte å bli litt slepphendt på dette med sikkerhet og sterilitet. De holdt ut i to måneder.

 • Er kontaktlinser dyre?

  Ja og Nei, for det kommer an på riktig mange faktorer. Noen kontaktlinser er dyrere enn andre pga. materialene som er blitt brukt til produksjonen og kvaliteten på kontaktlinsene. Andre ganger kan du finne svært dyre kontaktlinser hos optikeren for de skal bruke penger til deres medarbeidere, service, optikere, leie til lokaler og tusen andre ting som koster penger i fysiske butikker.

  Noen steder er kontaktlinsene billige, og det kan være pga. at kvaliteten på kontaktlinser kanskje ikke er de beste i verden, men du kan altså også finne kvalitetskontaktlinser til billige penger. Vi viser deg hvordan du kjøper billige kontaktlinser.

  Du kan kjøpe en masse ting over internett og du kan altså også kjøpe kontaktlinsene dine på internett nå og det er billigere enn du tror. Normalt kan man spare opp til 1200 kroner i året på kontaktlinser, men det har vært tilfeller hvor visse personer har spart 2000 kroner eller til og med 3000 kroner i året på å bytte til kontaktlinser.

  Vi har anmeldt forskjellige kontaktlinseforhandlere og gitt dem karakterer ut fra hvordan deres service, priser, design, brukervennlighet, utvalg og kundeorientering er. Du kan lese anmeldelsene av de forskjellige kontaktlinsenforhandlere og finne det stedet som gir deg de billigste prisene på kontaktlinsene dine.

  Som sagt så er det veldig mange faktorer som spiller inn når man skal avgjøre prisen på kontaktlinser. Kvaliteten av kontaktlinser og stedet hvor du kjøper kontaktlinsen fra har den største innflytelse på kontaktlinseprisen. Det er best å kjøpe kontaktlinser med høy komfort slik at øynene dine er friske og sunne hele dagen (og om kvelden).

  For å svare på spørsmålet om kontaktlinser er dyre, så må man naturligvis se på kostnadsrammen til alternativene. Når man har nedsatt syn vil man i utgangspunktet ha tre alternativer: øyeoperasjon, kontaktlinser eller briller. Og øyeoperasjoner er naturligvis en større engangsinvestering som ikke kan sammenliknes med de to andre.

  Når det kommer til briller, så er det stor forskjell på hvor dyre de er. Mamma kjøper sine briller på Nille til 50,- , mens jeg har en del kamerater som klarer å svi av 3000-5000 norske kroner hver gang de skal ha et nytt brillepar.

  Så er kontaktlinser egentlig dyrere enn sine alternativer? Tja. Mye kommer også an på hvilke linser du bruker. Multifokale linser eller linser som korrigerer astigmatisme (toriske) betaler man markant mer for enn «vanlige» dagslinser à la Focus Dailies.

 • Kan øyesminke skade synet?

  Mascara og synsproblemer
  Nå har vi desverre fått en historie servert fra en vi kjenner godt. Det handler om at en av hennes venninner har fått en infeksjon på øyet som, i følge legene, er av en ganske alvorlig bakterieart.

  Grunnen til at hun fikk denne øyesykdommen? Hun brukte mascara uten å fjerne det fra øynene etter at hun hadde kommet hjem fra fest.

  Det er engang slik at øyesminke har en helt utrolig evne til å samle opp bakterier. Det skal heller ikke så veldig mye til før uhellet først er ute – og da er det lite du får gjort med det innen du har vært hos øyelegen.

  Av kosmetiske årsaker er det selvfølgelig viktig å fjerne all sminke hver eneste kveld, men av helsemessige årsaker er det alfa & omega å i hvert fall få vekk alt fra øyeområdet. Pass også på hvor du oppbevarer mascaraen din. Hvis du først har fått en del infeksjonshissige bakterier på den, så vil du ikke være i stand til å fjerne det.

  Da er det rett og slett bare å kaste den i søpla umiddelbart.

  – Kast ting som forårsaker øyeinfeksjoner. Dette kan være seg kontaktlinser, øyesminke, sminkefjernere eller andre ting som er i jevnlig kontakt med øyet.

  – Uansett hvor sliten du er etter å ha vært ute på byen, så skal du fjerne all øyesminke. Det er rett og slett ganske farlig å la være. Tør du å ta sjansen?

 • Fargeblindhet – er det ført av arv eller miljø?

  Det er slik at fargeblindhet kommer som følge av arv. 1 av 12 menn og 1 av 20 damer har en eller annen form for fargeblindhet, så det er et ganske utstrakt problem for veldig mange mennesker.

  Fargeblind-genet ligger på X-kromosomet, Y har ingen gener for syn overhodet. Grunnen for at menn har en så mye høyere sannsynlighet for å få det (8% mot kvinners 1%) er at vi bare har ett X-kromosom, så man trenger bare å ha det recessive genet for å bli fargeblind. Kvinner har to X-kromosomer og begge vil kreve fargeblindhet for at de skal få effekten.

  Kort fortalt: man skal altså ha to av to "feilslåtte" kromosomer for å bli fargeblind som kvinne, mens menn kun har én sjanse til å unngå fargeblindhet.

  Så om du nå ikke har merket at du er fargeblind (gjennom å gjøre forskjellige tester på internett feks), så vil du aldri bli det. Det er rett og slett ingen sjanse for at mennesker utvikler dette handicappet etter at de har blitt født.

 • Lesebriller utenpå linsene. Er dette normalt?

  Det er mye som tyder på at linsene dine er for svake i forhold til hva du egentlig trenger. Mitt beste råd vil være å ta kontakt med fastlegen din (eventuelt en optiker) og høre om du kan prøve noen sterkere briller for å se om øynene dine har blitt svekket i det siste.

  I utgangspunktet skal ikke lesebriller “på toppen av” linser være nødvendig.

  Presbyopi – når kroppen eldes
  Det å bruke lesebriller er egentlig mest knyttet opp mot en "sykdom" som kalles presbyopi. Dette kjennetegnes ved at man gradvis begynner å få dårligere syn når man eldes og at det i enkelte situasjoner kan være vanskelig å se ting som er veldig tett på (f.eks når man skal prøve å lese en avis) eller som er på lang avstand (når man sitter og ser på fotballkamp på stadion).

  Men det burde faktisk ikke gi grunnlag for å bruke både lesebriller og kontaktlinser på samme tid. Etter all sannsynlighet er ikke kontaktlinsene dine sterke nok, noe som gjør at du bør oppsøke optiker og få sjekket om du ikke skal ha en forsterket resept.

  Du skriver også at du er i starten av 40-årene, noe som korrelerer godt med at alderen begynner å slite litt på synet.

Hva bør jeg tenke på når jeg bruker kontaktlinser

 • Er det noen spesielle situasjoner jeg ikke skal bruke kontaktlinser?

  Du bør ikke bruke kontaktlinser når du er forkjølet, er syk, eller hvis øynene dine føles trøtte eller er mer røde enn vanlig. Det anbefales heller ikke å bruke kontaktlinser i miljøer med mye bakerier eller på byggeplasser på grunn av mengden støv i luften.

 • Er det mulig å sove med kontaktlinser?

  Å ta en liten lur er ikke noe problem, uansett hvilken linse du bruker, men det kan føles litt tørt i øynene dine når du våkner igjen. Ønsker du å ha på linsene gjennom en hel natt, må du ha en bestemt type lise som er utviklet for den slags bruk. Du bør også rådføre deg hos optiker før du begynner å sove med linsene.

 • Vil kontaktlinser ta skade av varme sommerdager (+30 grader)?

  Du trenger ikke å bekymre deg. Myke kontaktlinser kan lett tåle disse temperaturene over lengre perioder uten å bli skadet.

  Bare sørg for at folien sitter godt festet pakken slik at det ikke drypper noe på linsen. Dersom man får en situasjon hvor kontaktlinsen pådrar seg noe av limet som sitter tett på beholderen, så vil linsen være ødelagt og det vil være svært ubehagelig å putte linsen på øyet.

  Men et generelt råd; godt å ha et ekstra sett kontaktlinser i bilen og du skal ikke bekymre deg for at det blir for varmt. I hvert fall ikke hvis du primært ferierer her hjemme i Norge!

 • Er det sånn at jeg må bytte ut linsene hver eneste morgen og kveld? I så fall hva må jeg gjøre?

  Det er slik at det å benytte kontaktlinser har en bakside, og det er dette med det man skal utføre om morgen og kveld

  Altså morgen- og kveldsritualer går rett og slett på følgende;
  – Ta ut kontaktlinsene fra linsevæsken og etuiet om morgenen. Sette linsen på øyet.

  – Om kvelden er du nødt til å ta ut linsene og legge dem i linsevæsken. Svært viktig at du bytter ut linsevæske for hver dag da dette er noe som ikke vil ha en lengre effekt enn 12 timer.

  Men jeg vil fortsatt anbefale deg å bruke kontaktlinser fremfor briller. Et mye bedre utgangspunkt for et lettere liv er det i hvert fall.

  Det kan også nevnes at det finnes noen kontaktlinser som markedsføres som “døgnet-rundt”-linser, hvor det ikke er meningen at de skal taes ut om natten. Jeg må si at etter min personlige opplevelse med disse kontaktlinsene, så kommer jeg nok ikke til å bruke de igjen med det første. Selv om linseprodusenten lover deg gull og grønne skoger, så vil vi anbefale at du alltid tar ut kontaktlinsene om natten.

  Det tar deg ikke mer enn 5-6 minutter totalt hver dag.

 • Noen anbefalinger for håndsåpe man kan bruke når man tar av/på linsene?

  Generelt vil all såpe fungere så lenge du vasker det av grundig og deretter tørker hendene skikkelig. Du ønsker ikke å ha noen såperester på huden eller noe vann igjen på fingrene når du fikler med kontaktlinsene dine.

  Dette er for å unngå bakteriene da dette er det eneste i såpen som kan ha påvirkning på linsens helse.

  Pass også på at du ikke bør ha fett (olje) i nærheten av linsene da det er dette som gjør dem uskarpe. Er en del som brenner seg på dette når de kjøper månedslinser.

Resepten

 • Kan jeg bytte linsetype om jeg finner en annen linse med samme parameter?

  Nei, du skal ikke bytte linsesort uten å først snakke med optiker. Selv om parametrene er de samme, kan de oppføre seg ulikt på øyet på grunn av ulike materialer og tykkelse.

Beste prisene - Dailies Total 1

 • 3.
 • 378 kr378
 • Shopping4net

Søk etter Dailies Total 1 linser herKontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.