Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Tørre øyne

Beste prisene - Focus Dailies

 • 3.
 • 257 kr257
 • Shopping4net

Søk etter Focus Dailies linser her


Den vanligste klagen øyeleger hører fra kontaktlinsebrukere er trolig: "Linsene får øynene mine til å føles tørre."

Innholdsfortegnelse

Tørre øyne er et vanlig problem blant både kontaktlinsebrukere og ikke-brukere. Men symptomene på tørre øyne kan være mer plagsomme dersom du bruker kontaktlinser og kontaktene dine begynner å tørke ut.

Tørre øyne

Det finnes løsninger

Heldigvis finnes det effektive løsninger for linse relaterte øyeproblemer. Hvis du lider av symptomer som irriterte og røde øyne når du bruker kontaktlinser, kan ett bytte til en ny type kontaktlinse eller pleieprodukt gjøre øynene dine mer komfortable.

Besøk optiker eller øyelege

Problemet bør angripes med et besøk til øyelegen eller optikeren, slik at han eller hun kan vurdere årsaken til symptomene på tørre øyne og finne den beste måten for å øke komforten på din kontaktlinsebruk. Noen ganger unngår folk å snakke med øyelegen om tørre øyne fordi de frykter de de ikke kan bruke linser lenger. Men med dagens utvalg av nye kontaktlinser og pleieprodukter, er behovet for å stanse bruk av kontaktlinser helt er svært lite sannsynlig.

Bedre å gå til legen enn gang for mye enn en gang for lite.

Vær dog oppmerksom på at det ikke nødvendigvis utelukkende er kontaktlinsene som forårsaker problemet.

Tørre øyne? I så fall bør du få i deg væske

Forskerne har sett på dette problemet med tørre øyne lenge nå. Og vi har tidligere fremmet viktigheten av å skaffe seg kontaktlinser som har høy væskeføring slik at man ikke får tørre øyne (et problem spesielt ut over høsten og vinteren) – men nå viser det seg at også det å ha høy væskebalanse i hele kroppen er alfa og omega for at du skal unngå tørre øyne. Med andre ord: det er ikke kun bytte av kontaktlinser som vil hjelpe deg med å holde øynene tørre – kostholdet er også en (meget) viktig faktor.

Tips for deg som er dehydrert og merker tørre øyne:Dersom du blir fort dehydrert bør du sannsynligvis drikke mer vann enn brus. Mange kullsyreholdige drikker inneholder koffein, noe som gjør deg mer dehydrert. Hvis rent vann ikke begeistrer deg smaksmessig er det gjerne noen gode vannsorter der ute som kanskje ikke har så alt for høyt sukkernivå.

Råd til tørre øyne

Om du merker at du har tørre øyne som følge av linsene du bruker, så har vi egentlig to råd:

 • Bruk briller en kort periode for å se om det er kontaktlinsene som er problemet.

 • Få i deg så mye væske som overhodet mulig. Men prøv å hold deg til vann – og drikk for all del ikke kaffe dersom du har tørre øyne. Det vil bare gjøre vondt verre. Kaffe inneholder mye koffein – et middel som er både vanedannende og væsketømmende. Det rett og slett tørker ut kroppen din.

Rundt halvparten av alle kontaktlinsebrukere vil på en eller annen tid i løpet av livet oppleve at øynene tørker ut såpass at det blir både vondt og ubehagelig. Dersom problemet vedvarer vil jeg anbefale deg å gå til øyelege.

Du kan også velge å bytte kontaktlinser til noen som har et høyere HO2-nivå. Det finnes mange linser som har spesialisert seg på å fikse problemet med tørre øyne, og dette vil typisk stå i produktbeskrivelsen til produktet når du klikker deg rundt på de forskjellige linsene på internett.

Dette gjør du hjemme for å motvirke tørre øyne

Det er også en del ting du kan gjøre hjemme for å hindre at du opplever tørre øyne.

Ta hyppige pauser under bruk av datamaskinen. En god tommelfingerregel her er å se bort fra skjermen minst hvert 20. minutt og se på noe som er minst 20 meter fra øynene dine i minst 20 sekunder. Noen øyepleiepedagoger kaller dette "20-20-20-regelen", og det kan bidra til å lindre både tørre øyne og øynene på datamaskinen.

Fjern øyesminken grundig. Eyeliner og annen øyesminke kan tette åpningene av meibomiankjertlene i bunnen av øyevippene dine, noe som fører til meibomisk kjerteldysfunksjon og som da gir tørre øyne.

Bruk solbriller av høy kvalitet. Du bør alltid bruke solbriller som beskytter 100 % mot alle solens UV-stråler.

Kontaktlinser for personer med tørre øyne

Tørre øyne er et svært vanlig problem som ofte forårsaker ubehag når du har på kontaktlinser og i enkelte tilfeller kan nærmest gjøre det uutholdelig å benytte seg av dem. Ifølge en meningsmåling utført av forskere i USA vil nesten halvparten (48 prosent) av alle voksne mennesker oppleve ett eller flere symptomer på tørre øyne i løpet av livet.

Dette er symptomer som for eksempel:

 • Røde, irriterte øyne
 • En følelse av at noe ligger i øyet, altså ute på pupillen
 • Rennende øyne

(Det høres kanskje rart ut at et "tørt øye"-problem kan føre til at øynene dine begynner å renne. Men øynene fungerer slik at de produserer rennende tårer som en beskyttende mekanisme når det opplever irritasjon.)

Hvilke kontaktlinser passer for folk med tørre øyne?

For å redusere eller unngå problemet, så er du nødt til å kjøpe myke kontaktlinser som er spesielt laget for personer med tørre øyne. Dette er linser som beholder fuktigheten i linsen bedre enn andre linsematerialer slik at man opplever økt komfort.

Din optiker vil kunne veilede deg til å velge de beste linsene for å unngå å bli tørr på øyet. Men du kan også få behandling for det, herunder øyedråper og medisiner. Flere kosttilskudd hevder å kunne gi en tåreproduserende effekt, men jeg skal ikke si for sikkert at det fungerer. De aller fleste kosttilskudd selger seg virkelig billig med tanke på salgsargumenter, så det er noe du skal ta med en klype salt.

Gode endagslinser for tørre øyne

 • Dailies Total 1

  Dailies Total 1
  Den første silikonhydrogellinsen gradert vanninnhold. Vanninnholdet er økt fra 33% i linsen sentrum til over 80% av linsens overflate som gir en eksepsjonell pusteevne. Linsen inneholder hydrofile polymere kjeder, noe som reduserer friksjon og bidrar til å øke samarbeidet mellom linsen og øyets vev. Disse fordelene gir linsen en silkemyk følelse av komfort som holder hele dagen. Dette er linsen vi anbefaler! Vi har sammenlignet billigste pris på Dailies Total 1 her.

  Les mer om Dailies Total 1

 • Proclear 1 Day

  Proclear 1 Day
  Proclear 1 Day er premiumlinser godt egnet for deg som opplever tørrhet. Takket være et nytt materiale som inneholder PC Hydrogel, binder det vannmolekylene, noe som gjør linsen mindre tørr enn andre linser. Komforten merker du spesielt på kvelden. Dette er en rimeligere variant enn Dailies Total 1, som det kan være verdt å prøve. Om den er god nok for din tørrhet, så vil dette være ett godt kjøp. Vi har sammenlignet billigste pris på Proclear 1 Day her.

  Les mer om Proclear 1 Day

Gode månedslinser for tørre øyne

Som tidligere nevnt bør du gå til denne artikkelen for å finne de beste linsene mot tørre øyne. Men jeg vil si at det finnes to åpenbare valg:

Begge to er meget behagelige på øyet og har en høy væskebalanse. Det som gjør Air Optix Aqua unik er at den har en teknologi som gjennom hele dagen legger til fuktighet på øyet.

Hvor bør man kjøpe kontaktlinser for tørre øyne?

Kontaktlinser på nett har virkelig blitt et stort og hett tema blant folk som prøver å tilby de beste produktene til flest mulig mennesker. Kontaktlinser er noe veldig mange trenger, og da er det også slik at du kan spare utrolig mye penger ved å kjøpe de på internett.

Faktisk er det sånn at man kan spare rundt 50 % ved å kjøpe kontaktlinser på nett. Så det å kjøpe hos optiker er ikke akkurat alltid like lurt. Mange går jo på den smellen ved å kjøpe kontaktlinser når de er hos sin optiker fordi man føler at det er veldig trygt.

Men du skal vite at, ja om du ikke blir ruinert, så betaler du i hvert fall mye mer penger enn det du trenger å betale.

Kontaktlinser for tørre øyne er også billigere på nett. Noen versjoner av kontaktlinser er mye bedre egnet for tørre øyne enn andre, og nevnte Acuvue er i mine øyne det beste merket, noe som betyr at det lønner seg å skaffe seg disse.

Øyedråper mot tørre øyne

Veldig mange av oss som har brukt kontaktlinser i mange år kjenner godt til problemet med at øynene kan bli litt tørre etter lang tids bruk. Øynene begynner å klø og noen ganger ender det med at tårekanalene åpner seg med full styrke. Noen ganger kan problemet med tørre øyne løses med øyedråper. Det er riktignok slik at øyedråpene vanligvis bare gir en kortvarid lindring av problemet, men det finnes varianter som både er mer effektive og har en langvarig effekt.

Øyedråper

Dette er avhengig av både hvilken type du benytter og hvor tørre øyne du faktisk får. Øyelegen din vil foreslå den beste varianter for deg etter at han/hun har undersøkt øynene dine.

En ting som er spesielt viktig er å informere legen din om at du benytter deg vanligvis av kontaktlinser. De aller fleste øyedråper kommer med enkelte konserveringsmidler som kan misfarge kontaktlinsen din, noe som gjør at de rett og slett blir ubrukelige. Det er stor forskjell på hvilke medikamenter du skal og ikke skal bruke på øyet når du er kontaktlinsebruker.

Hva forårsaker tørre øyne?

Øynene dine blir tørre når tårekanalene din har gått tom for væske tli å holde dem våte og komfortable. Dette er rett og slett fordi kroppen ikke klarer å produsere nok tårer. Men det er også biologiske forskjeller som er med på å avgjøre hvem som ofte opplever tørrhet da det er store forskjeller på kvaliteten på tårene.

Alle typer biologiske og miljømessige årsaker kan føre til tørre øyne. Kvinner som er gravide eller får hormonbehandling opplever dette i stor grad. Tørre øyne kan også være en bieffekt av at man tar medisin mot for høyt blodtrykk. Mange opplever også, som tidligere nevnt, tørre øyne hvis de går med kontaktlinser i for lang tid av gangen. Og hvis du har tatt en øyeoperasjon, så vil du mest sannsynlig oppleve tørrhet i ukene og månedene etter operasjonen.

Problemet er nok mer vanlig enn du tror. En studie viste at rundt fem millioner amerikanere over 50 år blir regelmessig plaget med for tørre øyne – de aller fleste kvinner mellom 50 og 70 år.

Kan man kjøpe vanlige øyedråper på apoteket uten resept?

Ja, det er en del øyedråper som kan kjøpes uten å ha gått innom fastlegen og hentet resept. Primært deler man inn øyedråper i to kategorier: med og uten konserveringsmiddel. Konserveringsmiddel er lagt til i enkelte øyedråper fordi de hindrer bakterievekst. Ofte kan man oppleve kløe eller svie når man benytter seg av slike øyedråper, og det er rett og slett fordi de er ment til å behandle mer seriøse symptomer. Hør med apotekeren eller din fastlege hvis du er i tvil, men det er alltid lurt å prøve seg frem med det mildeste alternativet først.

Holdbarhet og oppbevaring
Hvis du allerede har kjøpt øyedråper og lurer på hvordan de skal brukes og oppbevares, så vil du etter all sannsynlighet finne mye relevant informasjon ved å lese på pakken. Et annet godt tips er å Google produktnavnet og finne frem til engelskspråklige nettsider som du kan veiledes fra.

På generelt grunnlag vil jeg si at de aller fleste skal oppbevares i romtemperatur og at de ikke kan brukes mer enn én måned etter at du har åpnet dem.

Alternativ behandling

Det finnes også en del alternativer til øyedråper hvis du har tørre øyne.

Dette er blant annet:

 • Vitaminpiller
 • Linfrø
 • Fiskeolje
 • Annet kosttilskudd

Men igjen er jeg nødt til å gå tilbake til rådet om å alltid rådføre deg med en sertifisert lege som kan undersøke øynene dine og forhåpentligvis gjenkjenne symptomene. Det er nemlig ikke sånn at alternative behandlingsmetoder kan fungere som en erstatning for øyedråper. Ikke tro alt du leser på internett og verifiser alle myter du skulle komme over med en optiker eller øyelege før du setter i gang "egenbehandling".

Ta problemet seriøst

Det er enkelte produkter som hindrer deg i å løpe rundt med rød øyne, men som ikke er noen varig eller god løsning på problemet med tørre øyne. Hvis målet ditt er å tillegge øynene mer væske, så er det viktig at du unngår produkter som utelukkende er designet til å fjerne rødheten i øynene. Det er ofte stor forskjell på hva som ligger bak disse to symptomene.

På generelt grunnlag kan man si at det finnes mange fine produkter man kan kjøpe på et vanlig apotek uten resept, men som vi allerede har vært inne på kan tørre øyne være et faresignal som viser at noe er alvorlig galt med kroppen din. Du bør hvert år gå til en legesjekk for å se at alt er som det skal være med helsen, og du bør i hvert fall fortelle fastlegen din dersom du jevnlig eller konstant opplever at øynene dine tørker ut. Hvis legen din vet hvorfor du opplever dette, så er sjansen for å bli kvitt problemet også mye større.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.