Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Miljøpåvirkning: hva er "verst" av briller og kontaktlinser?

Beste prisene - Biofinity

  • 3.
  • 335 kr335
  • Shopping4net

Søk etter Biofinity linser her


I stedet for briller benytter jeg meg av kontaktlinser. Dette betyr at jeg annenhver uke kaster linsene i søpla sammen med emballasjen – i tillegg til linsevæsken og linseetuiet. Hvor mye bedre for miljøet ville det vært hvis jeg byttet til briller?

Innholdsfortegnelse

Før jeg begynte å utforske nøyaktig hvor mye kontaktlinseindustrien påvirker miljøet negativt må jeg innrømme at jeg hadde en hypotese om at det ikke hadde særlig stor innvirkning på det store bildet. Man trenger selvfølgelig energi til å drive fabrikkene som produserer linser og, som tidligere nevnt, produserer hver linsebruker en del plastavfall.

Miljøpåvirkning: hva er verst av briller og kontaktlinser

Allikevel hadde jeg ikke troen på at kontaktlinser representerer en særlig stor utslippsmengde i det store og det hele.

Men som miljøforkjemper og kontaktlinsebruker kunne jeg rett og slett ikke la spørsmålet ligge. Og her er hva jeg fant ut.

Plastikkavfall: briller og kontaktlinser

La oss begynne med å anslå hvor mye plast som inngår i et par kontaktlinser og et par briller. Ifølge data som ble samlet inn tidlig på 2000-tallet av Eurolens Research – en industrikonsulentgruppe med base i University of Manchester – veier en enkelt kontaktlinse cirka 25 milligram etter at den har blitt dehydrert. Og med kjappe kalkulasjoner kommer jeg frem til at et årsforbruk av toukerslinser vil gi et totalt plastavfall på 6,25 gram. Det er ikke alt for mye.

Bruker man dagslinser vil man riktignok benytte seg av totalt 730 linser hvert år (365 * 2), noe som vil produsere i underkant av 10 gram plastavfall. Det er litt mindre enn to kredittkort. Kanskje ikke all verden?

Hva med brilleglass?

Det er vanskelig å sette noen standard for brilleglass da det finnes ulike typer plast som brukes basert på hvilke spesifikasjoner man ønsker og hvilken brilleramme man benytter seg av. Men det er en organisasjon kalt Vision-Ease Lens som har gjort et ganske godt estimat der de anslår at hvert brilleglass inneholder cirka 35 gram plast, noe som gjør at en fullkommen brille vil "veie" 70 gram. Forbrukerundersøkelser har vist at vi bytter briller i gjennomsnitt hvert andre år, noe som betyr at briller totalt gir en "plastikkavfallsmengde" på 35 gram hvert år.

Miljøpåvirkning brillor

Men ta gjerne denne beregningen med en liten klype salt.

Denne beregningen utelukker imidlertid flere viktige faktorer. Som du kanskje allerede er klart over kommer kontaktlinser med mye ekstra plasttilbehør som linsevæske-flasken, et etui samt linsebeholdningspakken. Hvis du inkluderer alle disse elementene i beregningen vil du se at briller faktisk kommer mye bedre ut som en miljøvennlig løsning.

Hva blir så totalutslippet hvert år?

En forskningsrapport fra Eurolens datert 2003 beregnet hvor mye totalutslippet til en vanlig kontaktlinsebruker blir gjennom et helt år. Målet med studien var å finne ut forskjellen på månedslinser og dagslinser for å finne ut hvor mye rengjøring og stell faktisk har å si på avfallsmengden (som du kanskje skjønner vil ikke dagslinser kreve noen form for rengjøring da de kastes umiddelbart etter bruk). Resultatet ble som følger:

  • Dagslinser produserte totalt 953 gram plastavfall.
  • Månedslinsene, med tolv måneders forsyning og tolv tilhørende linsevæskeflasker, produserte totalt 549 gram.

Det er altså dobbelt så miljøvennlig å bruke månedslinser.

Men du skal vite at verken kontaktlinser eller briller teller for særlig mye av ditt totale utslipp som privatperson. Et års forsyning av dagslinser produserer altså total sett litt over et kilo av plast, metall og papir mens en vanlig nordmann produserer totalt 439 kilo avfall hvert år (tall fra SSB, 2016). Og det er ingen tvil om at linse- og brilleprodusenter stadig blir flinkere til å redusere utslippene i forhold til både produksjon og emballasje.

Produktenes livssyklus

Selvfølgelig vil bildet bli langt mer komplisert hvis vi gikk tilbake og så på hele livssyklusen til hvert alternativ. Vision-Ease har også gjort en studie som viser direkte sammenheng mellom produksjon og CO2-utslipp på både briller og kontaktlinser. Studien viser at det er 22 ganger mer (!!) miljøfiendtlig å lage et par brilleglass enn et par månedslinser. Men igjen: man bruker tross alt månedslinser kun i én måned mens man ofte har briller i to år.

Man kan også avslutningsvis nevne at 99 % av alle kontaktlinsebrukere også har et par briller tilgjengelig, så det er vanskelig å skulle forsvare bruken av linser fra et miljøperspektiv hvis man er utrolig nøye på det. Det sagt, det er viktig å kanskje prioritere andre områder av hverdagen sin hvis man ønsker å ha mindre negativ innvirkning på miljøet.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.