Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Begynne med kontaktlinser

Beste prisene - Focus Dailies

  • 3.
  • 300 kr300
  • Extra Optical

Søk etter Focus Dailies linser her


Hvis du allerede har brukt kontaktlinser i lang tid er du klar over fordelene som kommer med å kutte ut brillene og korrigere synet ditt gjennom linser.

Innholdsfortegnelse

Det finnes et utall nordmenn som benytter seg av kontaktlinser hver eneste dag, enten det er til synskorrigering eller av kosmetiske formål (fargelinser). Hvis du har planer om å følge trenden, så bør du først bedrive aktiv informasjonshenting om emnet – og denne artikkelen er faktisk et ganske godt sted å starte.

Begynne med kontaktlinser

Først av alt har du kanskje et ønske om å vite selve definisjonen av en kontaktlinse. Ifølge FDA definisjon er en kontaktlinse et foreskrevet medisinsk utstyr som vanligvis er plassert på hornhinnen i øyet, og anvendes enten for korrigerende, kosmetiske eller terapeutiske formål.

Det finnes utallige fordeler med kontaktlinser. Kontaktlinser utfører de samme korrigerende funksjoner som briller, men i motsetning til briller er kontaktlinser så og si vektløs – og viktigst av alt; de er usynlige. De blir også ansett for å være mer komfortable å gå rundt med enn briller.

Hvordan starte med kontaktlinser

Kontaktlinser vil for mange være det andre alternativet man benytter seg av for å unngå hemmelse av synet sitt. Om man har en synshemming blir man først av lege sendt til en brillebutikk eller liknende for å kjøpe inn briller – i håp om at dette skal hjelpe deg med å se hverdagen på en ny og forbedret måte.

Men hva med om man begynner med kontaktlinser – vil det da forbedre hverdagen?

Veldig mange mener i hvert fall det. Og jeg kan bare snakke for meg selv når jeg sier at hverdagen har blitt mye enklere etter at jeg gikk over til linser. For som regel er det slik at de aller færreste mennesker finner briller særlig estetisk korrekt. Det er ikke noe man kan gå med på byen, som regel finner man ut at man heller ønsker å se ut som en person som ikke har synshemmelse.

Og da er kontaktlinser løsningen for de aller, aller fleste.

Men hvordan begynner man?

Prosessen består av tre enkle steg som alle klarer å utføre.

1. Sett av tid til å gå til legen din og hør hvorvidt du kan få kontaktlinser eller ei.

Enkelte personer har noen fragmenter i øyet som gjør at det er svært anbefalt å bruke briller livet ut (eventuelt ta en øyeoperasjon), men dette vet du først etter at du har rådført deg med en spesialist. Man skal alltid møte opp hos en optiker første gang man vil ha kontaktlinser. De vil gjøre det veldig klart og tydelig for deg om du er egnet til å bruke kontaktlinser (noe 99 % av funksjonsfriske nordmenn er) eller om du bør fortsette med briller. En enkel synstest og sjekk av eventuell astigmatisme (populært kalt «skjeve hornhinner») følger også med.

Møt opp litt forberedt til første timen hos optikeren og vær ærlig på alt av tidligere øyesykdommer og ubehageligheter du har hatt før i tiden.

Hva er sannsynligheten for at optikeren sier at jeg ikke kan bruke linser?

Lik null. Nærmest lik null. Det er klart du kan bruke kontaktlinser!

Med ny teknologi, og spesielt utviklingen av bifokale linser, så kan nesten alle friske mennesker kutte ut brillene. Dette er uavhengig av kjønn, alder og hvor nedsatt syn du faktisk har. Heldigvis har vi kommet til det punktet der hvor kontaktlinseteknologien har kommet såpass langt at det finnes en løsning for alle.

2. Sjekk litt rundt hvor du kan få kjøpt de billigste kontaktlinsene.

Selv kjøper jeg de alltid på internett, men det er jo mulig å slå to fluer i en smekk og kjøpe de samtidig som du er hos optikeren din for første gang i og med at du er nødt til å sjekke synet igjen.

Riktignok skal du vite at dette er en god del dyrere.

Vi har naturligvis laget en prisoversikt over alle kontaktlinser på det norske markedet – og sammenlignet priser fra alle seriøse nettbutikker.

Ta deg en tur innom forsiden vår og finn rullgardinmenyen, så er du på meget god vei til å finne markedets beste priser på kontaktlinser. Det er nemlig slik at man kan spare to-tre tusen kroner hvert eneste år på å kjøpe linsene på nett. Optikerne prøver naturligvis å selge deg noen kontaktlinser etter at de har sjekket synet ditt og gjort det klart at du er egnet, men du bør for all del prøve å unngå denne “fristelsen” (eller rettere sagt: falle for dette salgstrikset).

3. Kast brillene og lev et enklere liv med kontaktlinser.

For meg er det vel snart tre år siden jeg begynte med kontaktlinser i stedet for briller, og jeg kunne aldri tenkt meg å gå tilbake igjen. Vurderer personlig en øyeoperasjon om et par års tid, men det er en investering jeg er nødt til å tenke litt lengre over før jeg tar det steget.

Ikke bare har kontaktlinser gitt meg mer selvtillit, men jeg kan også si at livet mitt har blitt utrolig mye enklere etter at jeg slipper å gå med briller hver dag.

Bedre synsfelt

I tillegg kan man vurdere kontaktlinser ut fra en øyeleges synspunkt. I og med at linser flytter seg på øyet sammen med hornhinnen, så vil man automatisk få et bedre synsfelt. Det er altså ingen brillerammer som står i veien for å hindre synet. Man er også fri for å måtte pusse brillene når det kommer skitt og smuss på brilleglasset, noe som er et ikke-eksisterende problem med linser.

Det kan være veldig viktig for blant annet bilkjørere at man får med seg hva som skjer i sidespeilet når man kjører bil. Der kan man slite litt hvis man har på seg briller.

Ønsker du å få med deg mer av det som skjer i hverdagen, så vet du hva du skal gjøre.

Sport og idrett

Du har også kanskje sett at flere og flere fotballstjerner og andre idrettsfolk reklamerer for både øyeoperasjon og kontaktlinser? Det er ikke tilfeldig.

Kontaktlinser - Sport og idrett

For om du driver med aktiv idrett som svømming, dykking eller friidrett er du nærmest nødt til å erstatte brillene med et annet alternativ når du kommer opp på et forholdsvis OK nivå. Det er også enklere å manøvrere synet når man har på linser kontra briller, noe som er essensielt når man bedriver sport.

Det er mange mennesker, spesielt kvinner, som finner brillene til å være stor hindring for å vise frem den naturlige skjønnheten i deres ansikter. Mange vil naturligvis se veldig bra ut med briller, men det er flere undersøkelser som støtter opp under konklusjonen om at de aller fleste vil bli kvitt brillene på et rent kosmetisk grunnlag.

Om du enda ikke er overbevist om at kontaktlinser er noe for deg, så er det nok kanskje ikke så mye mer vi kan gjøre for deg. Jeg vil i hvert fall si rent personlig at jeg har fått et mye bedre liv etter at jeg startet med linser og at jeg aldri noensinne vil gå tilbake til briller på heltid.

Seks gode grunner til å starte med kontaktlinser

For det er slik at vi som står bak denne siden gjerne skal ønske at du går over til kontaktlinser fra briller. Hvorfor det? Jo, fordi du kommer til å få en mye bedre hverdag. Den enkleste hverdagen får du jo selvfølgelig om du utfører en LASIK laseroperasjon, men det får vi skrive om senere – det er også mye dyrere enn å kjøpe seg et parti med kontaktlinser.

Her er våre gode grunner i hvert fall:

1. Man får et optimalt syn.

I tillegg til å se helt optimalt, så vil man også kunne se til sidene (altså få et sidesyn). Grunnen er jo enkel; der du per dags dato har en “brillekant” på høyre og venstre side av hode vil det nå være "fritt" for noen ting, og du får både optimalt syn, dybdesyn og sidesyn. Bedre blir det ikke.

Dette er riktignok avhengig av at du har kjøpt kontaktlinser som passer ditt øyes passform. Anatomien til menneskers øyne er heldigvis veldig lik, noe som gjør det lett for linseprodusenter å lage behagelige linser. Men mennesker skiller på preferanser i forhold til væskeinnhold og passform.

2. Man mister de ikke.

Dagens kontaktlinser sitter "som smurt" på øynene dine, noe som betyr at du slipper plagen med å hele tiden opprettholde dem. Det er faktisk kommer så langt i utviklingen av linser at man kan utøve forskjellig sport med dem uten at de er i nærheten av å dette ut. Ganske imponerende – og en klar forbedring til deg som nå benytter seg av briller.

Du har kanskje prøvd å spille fotball eller bedrive annen sport mens du bruker briller? Da vet du hva man ofte har å slite med.

Bare i arbeidslivet går man lysere tider i møte når man erstatter briller med linser. Tannlegen min sa at det nærmest var uutholdelig å jobbe med briller, så han byttet til kontaktlinser så fort han ble ferdig med utdannelsen sin.

3. Man unngår dugg.

Etter en liten regnbyge eller ved damp av noe slag vil brillebrukere slite med dugg. Mens man med kontaktlinser kun skal være redd for èn ting; smuss og skitt som kan komme som følge av forurensing i luften og liknende.

Det er tungt å komme inn i varmere lokaler med briller etter å ha vært utendørs i et regnvær eller på vinterstid. Duggen kan virke ødeleggende i mange minutter!

4. Billigere enn briller.

Jeg kan bare snakke for min egen del, men i og med at jeg til en hver tid kjøpte masse dyre briller, så ble jeg rett og slett økonomisk skånet for noen hundrelapper hvert eneste år. At linser er dyrt er en myte. Og den myten er laget av folk som går til optikeren sin og sier “Hei, jeg skal gjerne ha noen gode kontaktlinser”. Da er det klart at optikeren gir deg det dyreste han har på markedet – og ikke akkurat de linsene som er best for deg.

5. Tilgjengelighet.

Du er alltid bare noen tasteklikk unna en ny forsyning med kontaktlinser. Nå som flere og flere nordmenn lærer seg å handle linser på nett, er det mange som sparer både penger og tid på netthandelen.

6. Lett å kombinere med sport og fritid.

Jeg har aldri angret et sekund på at jeg begynte med linser og med det kastet brillene. En av grunnene er ganske enkel; jeg er en svært aktiv person som elsker å drive med forskjellig type sport (primært fotball), noe som jeg på ingen måte er hemmet av nå om dagen.

Hvor lang tid tar det å bli vant til kontaktlinser?

Du har kanskje nettopp kommet hjem fra optikeren og merker at det å bruke kontaktlinser er noe av det mest irriterende du noensinne har prøvd? Øynene svir, synet er uskarpt og tårene renner som følge av begrenset oksygentilførsel. Tro meg: alle som noensinne har begynt med linser vil kjenne seg igjen.

Så hvor lang tid tar det virkelig å bli vant til å bruke kontaktlinser?

Svaret på dette spørsmålet er: mellom 1 og 30 dager. Det avhenger av ulike faktorer, noe jeg nå skal komme nærmere inn på.

Hvilke faktorer spiller inn?

Alder, valg av linsetype og eventuelle sykdommer har en finger med i spillet. I tillegg spiller naturligvis motivasjon en stor rolle. Hvor lysten er du egentlig til å bytte fra briller til kontaktlinser?

Det krever at du legger inn en del innsats for at det skal gå.

"Døgnet rundt"-linser eller vanlige kontaktlinser?

Det tar lengre tid å bli vant til linser som er ment å brukes hele døgnet. Dette er fordi disse linsene er produsert med en mye sterkere og mer robust kjerne som tar lang tid å vende seg til. Fra et personlig ståsted vil jeg i aller høyeste grad anbefale at man begynner med dagslinser og så heller går over til månedslinser og/eller "døgnet rundt"-linser senere.

En annen fordel med dagslinser er at du kaster dem etter én dags bruk. Nybegynnere kan ha en tendens til å rote litt med hygieneaspektet, noe som er kritisk hvis man bruker månedslinser. Får man først skitt og smuss på en månedslinse, så kan du være ganske sikker på at det vil smitte over på øynene i løpet av de 29 neste dagene.

Aldersgruppe

Du visste nok ikke at barn blir mye kjappere vant til å bruke kontaktlinser enn det voksne? Tørre øyne er hovedgrunnen til at linser oppfattes som ukomfortable, og barn har en (mye) mindre sjanse til å slite med tørre øyne enn voksne.

Før du gir barnet ditt linser skal du passe på at han eller hun er ansvarlig nok og tar hygiene på høyeste alvor slik at man unngår øyeinfeksjoner og andre sykdommer.

I den andre enden av skalaen finner vi eldre og pensjonister. Det er veldig sjelden at det lønner seg å prøve å få noen over 65 år til å begynne å bruke kontaktlinser. I den strake motsetning til barn og unge, så har eldres øyne en veldig stor sannsynlighet for å utvikle det man på engelsk kaller "dry eye syndrome".

Sykdom

Det er to diagnoser som kan hindre deg i å komme i gang med kontaktlinser: diabetes og øyekatar. Vi anbefaler at du hører med optikeren og/eller fastlegen din dersom du vet eller tror at du har en av disse sykdommene.

Generelt sett har folk med diabetes en mye større risiko for å utvikle øyesykdommer enn andre.

Hvordan gjør man det lettere for seg selv?

Vi anbefaler at du gradvis bruker linsene lengre og lengre hver dag. Hvis du skal begynne med kontaktlinser i morgen og har et håp om at du skal bruke dem 12 timer, så tar du feil.

Øynene dine vil ikke "godta" et fremmedlegeme som ligger utenpå hornhinnen, og det kommer til å svi dersom du bruker det mer enn en halv dag.

Og det gjelder også å ikke gi opp. Du kan tenke på hvor mange som bruker kontaktlinser hver eneste dag. Når du deretter blir fortalt at samtlige av disse har gått gjennom akkurat det samme du går igjennom nå, så gir det i hvert fall litt motivasjon til ikke å gi opp.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.