Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Kontaktlinse-feil som kan skade øynene dine

Beste prisene - Focus Dailies

 • 3.
 • 300 kr300
 • Extra Optical

Søk etter Focus Dailies linser her


Kontaktlinser er laget for å gjøre livet lettere. De er generelt sett mer komfortable enn briller, men den komfortable følelsen kan også komme med en skjult kostnad: det er veldig enkelt å gjøre typiske feil som gjør at hverdagen går fra å være "fin, lett og fri" til det stikk motsatte.

Innholdsfortegnelse

Det er faktisk ganske skremmende å tenke på hvor mange som bruker kontaktlinser uten å ha den rette kunnskapen og/eller de riktige rutinene for å bevare øyehelsen frisk og god. For hvordan kan noe så simpelt, gjennomsiktig og lite føre til potensielt store skader på øynene?

Kontaktlinse-feil

Primært koker det ned til hygiene og fornuftig bruk av linser.

Noen ganger er det lettere å ta noen snarveier i stedet for å gjøre de rutinemessige oppgavene morgen og kveld. Når sant skal sies, så er det jo uheldige tidspunkter man skal ha med linser å gjøre: rett etter man har stått opp og rett før man legger seg. Ikke akkurat ideelle tidspunkter for årvåkenhet og nøyaktighet (uten at det skal være noen god unnskyldning for øvrig).

Vi valgte å samle åtte gode tips som appellerer til alle som bruker kontaktlinser. Her er det nok veldig mange som kommer til å kjenne seg igjen i mye av det vi skriver.

Manglende rens av kontaktlinsene

Hovedgrunnen til at mennesker pådrar seg øyeinfeksjon er skitne linser. Du vil ikke tro hvor dødelig effektiv kombinasjonen mellom en skitten kontaktlinse og hornhinnen er for dannelse av ondartet bakterieflora.

Pass på at du alltid vasker hendene dine før du legger hendene dine på linsen.

Gjenbruk av linsevæske

Bare fordi linsevæsken ser ren ut, så betyr det ikke at den er det. Det finnes mange bedre og smartere måter å spare penger på. Det å ikke bruke nytt linsevann daglig er litt det samme som å gå med skittent undertøy to dager på rad.

Husker du den årlige øyesjekken?

Hvis synet ditt har vært stabilt i 5-10 år kan det kanskje virke litt unødvendig å dra til optikeren for å se om ting forverrer seg. Men som min optiker så fint skrev til meg i en mail: «Det er nødvendig å sjekke synet ditt årlig fordi det har en preventiv effekt. I tillegg kommer det stadig nye kontaktlinser på markedet som muligens passer ditt behov bedre enn de du bruker nå. Kom innom for en sjekk.»

øyesjekken

Du kjøper ikke nye kontaktlinser i tide

Dette er mitt hovedargument for hvorfor det er viktig å kjøpe store kvantum av kontaktlinser når man først gjør det. Du tror kanskje ikke at det spiller så stor rolle å bruke månedslinsene i 35 dager eller to-ukers-linsene over en periode på tre uker?

Vel. Tro om igjen.
I følge fastlegen min, som jeg har mailet en del frem og tilbake med angående kontaktlinsebruk, så vil det å bruke linser lengre enn hva som er anbefalt av produsenten «øke risikoen for øyeskader og kan potensielt også føre til øyeinfeksjon».

Med andre ord: ikke gjør det. Det er ikke verdt det.

Sover du med kontaktlinsene dine?

Noen linser selges riktignok som "døgnet rundt"-linser, og da er det selvfølgelig helt greit å sove med dem. Mange forstår ikke hvor viktig det er å ta av linsene før man sovner. Man kan faktisk få varige øyeskader etter kun èn natts søvn.

Hvis du synes rutinen med å ta av linsene og legge dem i linsevæske er litt for slitsomt, så kan du kjøpe dagslinser. Mye mindre arbeid.

Ikke bruk linser når du er syk

Når du er syk, så vil immunforsvaret ditt bli svekket. Da vil ofte bakteriefloraen på hornhinnen blomstre, og da hjelper det ikke å bruke kontaktlinser som blokkerer oksygentilførselen til øyet. Bruk briller til du er helt frisk.

Sminke først – kontaktlinser etterpå

Rekkefølgen spiller faktisk en ganske stor rolle. La meg bare presisere først som sist: hvis du får sminke utenpå kontaktlinsene dine, så bør de kastes umiddelbart. All den sminken som skal påføres rundt øynene inneholder kjemikalier som både kan påvirke kontaktlinsens funksjon (altså at man ser dårligere), men også trenge inn på øyet og skade synet.

Sminke først – kontaktlinser etterpå. Akkurat på dette punktet er det mange som synder.

Du vasker kontaktlinsene dine med annet enn linsevæske

Det er som å be om trøbbel. Hvis du ikke har råd til linsevæske, så har du ikke råd til å bruke månedslinser eller toukers-linser. Så enkelt er det bare.

Jeg vet at det finnes noen tips rundt omkring på internett som melder at man kan bruke en hjemmelaget saltvannsløsning som erstatning for ordentlig linsevæske, men det er ikke noe man burde gjøre i maksimalt mer enn èn dag.

Kontaktlinsene kan ende opp med å bære tonnevis av bakterier som kan virkelig skade øynene dine. Er du villig til å risikere det i håp om å spare noen skarve kroner?

Ting du alltid skal gjøre når du bruker kontaktlinser

Disse tipsene vil hjelpe deg, men følg alltid råd fra din optiker eller øyelege. Husk at alt du leser på internett alltid kun bør være veiledende og ikke noe du slavisk følger. «Alle» har mulighet til å lage en nettside, noe som betyr at det ikke nødvendigvis er noe kvalifisert personell som står bak det som står.

 • Vask alltid hendene med en mild såpe og tørk dem med et håndkle før du berører linsene.

 • Følg veiledningene til optikere og kontaktlinseprodusenter. Ikke stol på alt du leser på internett!

 • Rengjør, skyll og desinfiser linsene hver gang du fjerner dem. Følg veiledningene til din optiker og/eller det som står på linsepakken du har kjøpt.

 • Hold alltid alle linsevæskeflasker lukket når de ikke er i bruk.

 • Bruk alltid fersk og ubrukt linsevæske. Dette er ikke et område hvor du bør prøve å spare noen kroner.

 • Bruk alltid linsevæsken før utløpsdatoen har gått ut. Det er ingen skam å helle litt gammel linsevæske ned i toalettet eller vasken hvis det har gått ut på dato – vi snakker strengt tatt om øyehelsen din.

 • Fjern alltid kontaktlinsene før du svømmer. «Kontaktlinser + svømmebasseng med klor» = dårlig resultat.

 • Prøv å oppsøk øyelege eller optiker minst to ganger i året. Hvis du har et jevnt og stabilt syn kan du godt holde det til èn gang hvert år.

Ting du aldri skal gjøre når du bruker kontaktlinser

 • Ikke la såper, kosmetikk eller andre kjemiske stoffer komme i kontakt med linsene dine.

 • Ikke la linsevæsken brukes om igjen av verken deg selv eller andre.

 • Bruk aldri øyedråper eller løsninger som ikke er beregnet til bruk med kontaktlinser. Dette er veldig viktig. Før du får utdelt øyedråper av legen skal du alltid huske å si fra om at du er kontaktlinsebruker (ærlig talt vil nok de aller fleste leger høre med deg før de skriver ut en resept).

 • Bruk aldri kontaktlinser i nærheten av skadelig eller irriterende damp eller røyk.

 • Ikke sov med dagslinser. Det er ikke direkte øyefarlig å ta en liten høneblund på ettermiddagen, men prøv å ikke sov mer enn et par timer.

 • Bytt aldri kontaktlinser med noen.

 • Ikke bruk hårspray etter å ha satt kontaktlinsene på.

 • Bruk aldri pinsett eller andre verktøy for å fjerne linsene fra linsebeholderen, med mindre det er spesifikt angitt for de linsene. Bruk kun hendene dine.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.