Ergonomi - Forbedre syn og øyehelse
Beste prisene - Focus Dailies
- 1.
- 248 kr248
- Lensit
- 2.
- 257 kr257
- Shopping4net
- 3.
- 300 kr300
- Extra Optical
Søk etter Focus Dailies linser her
Ergonomi er studiet av samspillet mellom mennesket og arbeidsmiljø. Målet er å lage verktøy tilpasset den menneskelige kroppen og hjernen.
Økt bruk av datamaskiner har gjort belastningen på øynene til et voksende ergonomisk problem. Blant symptomene er tretthet, såre eller kløende øyne, tåkesyn, hodepine, nakkesmerter og økt følsomhet for lys. Øynene kan være tørre eller rennende. Man kan også få problemer med å skifte fokus, for eksempel mellom skjermen og et papir.
Siden anstrengte øyene vanligvis forårsakes av miljøfaktorer er det et ergonomisk problem. Hvis du arbeider med en datamaskin kan du blinke mindre enn normalt, som forårsaker at øynene tørker ut. Skiftende fokus mellom skjermen og et objekt som er lenger unna kan også føre til belastning på øynene. Andre risikofaktorer er for svakt eller for skarpt lys, grelle lys, stress eller tretthet. Et underliggende synsproblem eller øyesykdom kan også være en medvirkende faktor og må i så fall bli behandlet først.
Anstrengte øyne kan være smertefullt, men heldigvis er det ingen bevis for at det har noen alvorlige langsiktige konsekvenser. Det forsvinner som regel hvis du endrer din aktivitet eller miljø, bruker de riktige visuelle hjelpemidlene eller behandler den underliggende årsaken. Forebyggende teknikker er ofte effektive ellers kan du få hjelp fra din optiker.
Arbeidsmiljø
Arbeid ved datamaskinen i lange perioder kan være anstrengende for både øyne og kropp. En dårlig sittestilling eller bareå sitte stille i lang tid kan føre til overanstrengelse av øynene samt tretthet, hodepine, ryggsmerter og nakkesmerter. Her er noen ting du bør vurdere når du arbeider.
Din skjerm
- Sørg for at skjermen er plassert rett. Det bør være om en armlengdes avstand, dvs. 50 til 70 centimeter fra øynene dine. Skjermens overkant bør være i øyehøyde. Bruk store fonter ved behov. Hvis du bruker bifokale briller kan du en vane for å vippe hodet tilbake for å se gjennom bunnen av skjermen. I slike tilfeller kan det være bedre å plassere skjermen lenger ned.
- Ingen sterke lys bør reflekteres i skjermen. Hvis du slår av skjermen kan du se om det er noen refleksjoner.
- Juster kontrasten og lysstyrken slik at det føles godt. Bokstavene skal være lette å lese. Hvis skjermen flimrer, endre oppdateringsfrekvensen.
- Hold skjermen ren. Støv kan redusere kontrasten og gi refleksjoner.
- Plasser tastaturet foran skjermen. Hvis du har den i en vinkel eller til siden kan du anstrenge øynene dine ved å at du fokusere på ulike avstander.
- Av samme grunn bør du ha referansemateriale på en dokumentholder i samme høyde og med samme vinkel som skjermen.
Din stol
- Pass på at setet er riktig justert. Føttene skal hvile flatt på gulvet eller på en fotskammel.
- Låret skal være parallell med gulvet. Ellers kan du få en for strukket eller innsnevret holdning. Mangel på benstøtte kan gi en krum rygg.
- Dine underarmer bør også være parallell med gulvet mens du bruker tastaturet. Fingertuppene skal berøre space tasten.
- For å unngå å stramme skuldrene skal armene være avslappet og tett inntil kroppen din.
- Sitt ikke for lenge i samme posisjon. Ta pauser.
Forebygge overanstrengelse av øynene
Ta pauser, om mulig, minst fem minutter hver time. Du kan jobbe med andre ting, stå opp eller gå hvor som helst. Len deg tilbake og lukk øynene innimellom.
- Ta en pause ca. hvert tiende minutt og se bort.
- Blink ofte for øynene ikke skal bli tørre. Vanligvis blinker vi omtrent ti ganger per minutt.
- Bruk kunstige tårer hvis øynene dine er veldig tørre.
- Sørg for at luften rundt deg er våt, for eksempel ved å ha planter.
- Splash kaldt vann på dine lukkede øyne og la det tørke av seg selv.
- Når du leser bør du ha lyskilden bak deg slik at lyset skinner direkte på siden. Vil du lese ved et skrivebord, bør du ha lyskilden foran deg. Pass på at den er skjermet slik at ingen lyskilde skinner direkte inn i øynene.
- Bruk lite lys når du ser på TV. For mye kontrast mellom TV og rommet rundt kan anstrenge øynene dine.
- Bruk godt rettet lys på nært arbeid. Bruk en sterkere lyskilde hvis du trenger det spesielt hvis du har et underliggende øyeproblem.
Briller og kontaktlinser
Hvis du trenger briller eller kontaktlinser, så er det viktig å bruke riktig type for å ikke anstrenge øynene dine. De fleste briller og kontaktlinser er utformet for å lese tekst på papir og ikke å jobbe på en datamaskin. Om nødvendig kan du bruke spesialdesignede briller, såkalte datamaskinbriller. Hvis du bruker kontaktlinser kan harde linser fungere bedre enn myke linser. Men det finnes moderne myke kontaktlinser som inneholder kunstige tårer som hindrer at øynene tørker ut. Eksempler på slike linser er: Dailies Aqua Comfort Plus, Dailies Total 1 og Biomedics 1 Day Extra.
Avslapningsøvelser
Avslapping får musklene til å slappe av, noe som kan være nyttig for å motvirke hodepine og anstrengte øyne.
Sitt komfortabelt i en stol og gni hendene for å gjøre dem varme. Kuper palmene og legg dem over øynene dine uten å presse. Øyenbrynene skal hvile i håndflatene og fingrene skal være på pannen. Unngå å dekke til nese og sørg for at null lys slipper inn.
Så ta et dypt pust og hold omtrent fire sekunder, pust så sakte i 15 til 30 sekunder. Prøv å forestille deg et dypt mørke, en lykkelig anledning eller noe fjernt.
Du kan også prøve følgende øvelse når du gjør dette: Hold hodet i ro og se så langt ned som mulig og deretter gå tilbake til sentrum. Gjør det samme til høyre, opp og til venstre og gjenta ti ganger.
Øyeøvelser
Øyeøvelser kan gjøre øynene dine mindre anstrengte og også dessuten forebygge forverring av synet. Om du har et synsproblem eller øyesykdom bør du spørre din optiker før du utfører noen av disse øvelsene.
- Hold en gjenstand som en penn på en armlengdes avstand. Fokuser på objektet og flytt det sakte mot deg minst fem sekunder til det berører nesen. Flytt objektet inn og ut ti ganger, mens du fokuserer på det.
- Du kan også flytte et objekt så langt ned som mulig i ditt synsfelt. Vrikk på objektet hvis du er usikker. Gjør det samme i den andre retningen og fokusere bare når du beveger den utover. Gjenta ti ganger.
- Flytt øynene opp og ned åtte ganger. Rør dem deretter fra side til side, fra venstre til høyre, og gjør det åtte ganger. Ikke rush bevegelsen da det kan føre til belastning på øynene.
- Lukk øynene hardt i 3-5 sekunder, hold dem åpne 3-5 sekunder og gjenta syv eller åtte ganger.
- Lukk øynene og massere dem med sirkulære bevegelser i ett til to minutter. Ikke trykk for hardt og sørg for at hendene er rene.
- Trykk tre fingre på hver hånd på øvre øyelokk i et til to sekunder. Gjenta dette fem ganger.
- Sitt avslappet, rull øynene med klokken og deretter mot klokken. Gjenta fem ganger, og blink i mellom hver gang.
- Sitt 15 centimeter fra et vindu. Lag et merke på glasset i øyehøyde, for eksempel, et lite klistremerke, helst sort eller rødt. Se igjennom merket og fokusere på noe langt borte, deretter fokusere på merket etter 10 til 15 sekunder.
- Se på motsatt veggen og lat som du skriver med øynene uten å bevege hodet. Det kan først virke vanskelig og krever litt øvelse. Jo større bokstaver du skriver desto større blir effekten.
- Lat som at du står foran en stor klokke og se på midten av klokken. Se på en hvilken som helst tid uten å snu hodet. Se på midten igjen og deretter se på en annen tid. Gjenta 12 ganger. Denne øvelsen kan du gjøre med øynene lukket.
- Se på et objekt ca. 50 meter bort i flere sekunder. Deretter fokuser på en gjenstand 10 meter borti samme retning. Se på det første objektet igjen etter noen få sekunder. Gjenta dette fem ganger.
- Se på et fjernt objekt, så langt borte som mulig som har dårlig kontrast mot bakgrunnen. Gjenta dette hver halve time for noen få minutter av gangen.
Referanser:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ergonomi
https://www.av.se/teman/ergonomi/index.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1
http://www.av.se/dokument/afs/AFS1998_05.pdf (pdf-fil)
http://www.ergonomisallskapet.se/foreningsdok/Vad_ar_ergonomi.html
http://www.prevent.se/sv/arbetsliv/arbetsliv-tipsar/2006/sa-anpassar-du-datorarbetsplatsen/