Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Syntest

Beste prisene - Biofinity

 • 3.
 • 410 kr410
 • Extra Optical

Søk etter Biofinity linser her


Det er mange grunner til at man skal ta en synstest. Enten er det for å sjekke om man har behov for synskorrigerende hjelpemidler (herunder kontaktlinser og briller) eller så er det for å få en slags kvalifikasjon til et arbeidsområde (militæret, skogsvokter etc.).

Innholdsfortegnelse

Slik foregår en synstest i Norge

Under en synsundersøkelse vil øyelegen bruke diagrammer til å måle hvor godt du ser på avstand i forhold til hva som er "normalen" blant andre mennesker.

Syntest

Det klassiske eksempelet på et slikt diagram er "Snellen"-kartet som ble utviklet av den nederlandske øyelegen Hermann Snellen på 1800-tallet. Det finnes mange varianter av Snellen-kartet, men de viser alle sammen 11 rader med store bokstaver. Den øverste raden inneholder én bokstav, og de nedre ti radene viser bokstaver som stadig er mindre.

Under en synstest vil øyelegen be deg om å redegjøre for hvilken av de nederste linjene du vet at du klarer å lese, og be deg om å si disse bokstavene høyt. Hvis du kan lese den nederste linjen, så har du et veldig skarpt og godt syn.

Hvilke resultater kan/bør man oppnå?

Som du kan se ut fra bildet, så står det noen tall ved siden av hver rekke. Det man definerer som et "normalt syn" er å ha "20/20"-syn, noe som betyr at du kan lese åttende linje.

Men hva betyr egentlig "20/20"-syn?

Det er opprinnelig et begrep som blir brukt i USA (men nå adoptert til omtrent hele verden) og betyr i praksis at man skal kunne være i stand til å lese den åttende linjen på Snellen-tavlen når man står 20 feet (6,09 meter) unna tavlen.

Snellen

Hvis man er i stand til å lese linje 9, 10 og/eller 11, så har man bedre enn et normalt syn. Og det samme gjelder hvis man ikke er i stand til å se linje 8, 7 og/eller 6 – da bare med negativt fortegn.

Man blir erklært "blind" i Norge hvis man ikke har et 20/200-syn, altså hvis man ikke klarer å se bokstaven som er på den øverste linjen. Og for å sette ting litt i perspektiv; man trenger et 20/40-syn for å ha mulighet til å få førerkort i USA.

I Norge er det ingen synstest som en en del av den opprinnelige førerprøven.

Det er veldig få mennesker som har et syn som er bedre enn 20/15, men veldig mange dyr har det – spesielt fugler og rovdyr som jakter daglig.

Ulempen(e) ved en synstest

Først og fremst kan vi bare si at det å ta en synstest er veldig viktig for å finne ut hvor nøyaktig man kan se ting på avstand. For det er nettopp det en slik synstest kan definere, ikke så mye annet. Blant annet får man ikke svar på hvor godt synet ditt kan takle kontraster, ei heller om man har mulighet til å skille forskjellige farger/nyanser fra hverandre.

Du får heller ikke sjekket den generelle helsetilstanden på øynene dine (hvor tørre øyne du har, om du har grønn stær etc.). Dette er noe du er nødt til å kontakte en øyelege for å få sjekket, noe som kan være greit å gjøre dersom du merker ubehag med øynene dine.

Grundig synstest hos optiker

Det er mange grunner til å velge en grundig synstest hos en optiker. Per dags dato vet jeg om i hvert fall fem større optikerkjeder som alle tilbyr gratis synstest, så om du begynner å se litt dårlig er det viktig at du stikker til en optiker og hører hva som skjer med synet ditt. Og det skal sies at det ikke er bare kontaktlinser som er knyttet opp mot en slik undersøkelse.

Valg av optiker

Det anbefales å bruke en optiker du har hørt om. Gjerne bruk også en du kan booke på internett eller per telefon på forhånd. Har selv vært hos en optiker som brukte "alle kan komme når de vil"-prinsippet, noe som var ganske kjedelig når jeg fant ut at det tok to timer på venterommet før jeg var inne for en ti minutters synsundersøkelse.

Er det kjøpspress i etterkant?

Det er jo selvfølgelig slik at dersom du få påbevist dårlig syn, så vil optikeren selvfølgelig ha deg til å kjøpe briller hos han eller henne. Men du bør kanskje bare være klar på at du ønsker å benytte deg av kontaktlinser, og at du ønsker å rådføre deg med legen først.

Det er i hvert fall den beste måten å avskaffe alt mulig kjøpspress på.

Hva skjer under en synstest?

Under en synsundersøkelse vil enten en optiker eller øyelege gjøre følgende ting for å sjekke alt relevant rundt synet ditt:

 • Måle øynene dine for å finne riktige kontaktlinser.
  Du husker helt sikkert når du skulle inn til førstegangstjenesten og du skulle se på en tavle med diverse bokstaver for så å si dem høyt. Dette har nok ikke endret seg med årene.

 • Vurdere hvorvidt du er en god kandidat for linser, uavhengig av om du vil bruke korrigerende linser for å forbedre synet eller fargelinser for å forbedre utseendet.
  Pasienter som har hyppige øyeinfeksjoner, alvorlige allergier, tørre øyne, hyppig eksponering for støv eller røyk eller en manglende evne til å håndtere og ta vare på linsene kan ikke være egnede kandidater for kontaktlinser. I og med at det er et design som er "malt", eller plassert om du vil, på fargelinsene gjør det at det er vanskeligere for oksygen å trenge igjennom linsene til øyet, så det er viktig å konsultere med en øyelege eller en optiker for å sikre at øynene kan håndtere denne type linser. Nå vet jeg at man ikke trenger noen resept eller noen annen dokumentasjon for å kjøpe fargelinser på nett, men jeg vil kanskje anbefale å utføre en synstest før man går i gang med å kjøpe fargelinser.

 • Instruere deg til riktig linsepleie.
  Linser som ikke er rengjort og desinfisert vil øke risikoen for øyeinfeksjon. Det er derfor viktig at du vet nøyaktig hvordan du skal håndtere linsene, ta dem av og på samt oppbevare dem når du ikke bruker dem.

 • Råde deg til hvor lenge kontaktlinsene kan forbli på øyet.
  For eksempel bør du aldri sove med linsene på med mindre du har spesialtilpassede linser som er produsert til dette formålet. Optikerne kan også gi en veiledning til hvilke produkter de anser som de beste.

Ofte er disse rådene verdt å ta med seg.

Hva koster en synsundersøkelse?

Hos en optiker har vi samlet noen priser for dere som skal ta en synstest i nærmeste fremtid. Jeg har bare hentet inn tall fra noen som skriver hva de har betalt på internett, i og med at det er slik i optikerbransjen at de holder kortene svært tett til brystet når det kommer til å oppgi priser på denne type undersøkelse.

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal betale.

Nettopp hvorfor man ikke ønsker å komme ut med hva man tar for en synstest kan man jo selvfølgelig bare spekulere i, men jeg antar egentlig at det er noen skjulte kostnader hos de forskjellige optikerne som gjør at man ikke helt ønsker å stå frem.

synsundersøkelse pris

Her er i hvert fall listen over de jeg fant frem til når det kommer til kostnader på en synstest*:

*= Vi har nå oppdatert denne listen i Februar 2019 slik at prisene er oppdatert.

Synsam

Pris: 695 kroner.
Her fikk man finne seg i å vente litt tydeligvis – det var ikke en optiker klar til undersøkelse så fort man ankom hos den ene som har skrevet. En noe avskrekkende opplevelse.
Ut over det er det ingen negative bemerkninger fra noen av de andre.
Synsam reklamerer også på sine nettsider med skriften:"Hvorfor bruker vi 30-35 minutter på noe andre bruker 15 minutter på?". Et klart hint om at de i hvert fall selv mener at de tar kundene sine på alvor og gjennomfører en ordentlig synstest.

Brilleland

Pris: 590 kr for vanlig synstest. 690 kroner for synsundersøkelse med tilpassing av kontaktlinser.
Min kone gjennomførte en slik synsundersøkelse hos Brilleland for noen måneder siden. Dette var en slags "hurtigtest" hvor man først tok en synstest ute i "felten", og om man fant noe man var nødt til å korrigere på, så ble man med inn på et slags legekontor for å fullføre synsundersøkelsen der. Virket som et profesjonelt opplegg.

Specsavers

Pris: 695 kr
Ingen kommentarer ut over at det er en svært god pris.
Specsavers har kontorer over hele landet og de har også en veldig enkel og grei kartløsning på nettsidene sine slik at man enkelt kan navigere seg frem til sitt lokale Specavers-kontor hvor man kan bestille synsundersøkelse kjapt og enkelt.
Når de i tillegg er billigst, så blir det nok der jeg gjennomfører synstesten min neste gang.

Er det forskjell i kvaliteten på synstestene?

Ja, det er det. Flere gamle mennesker blir blant annet nødt til å dokumentere at de har et godt nok syn til å kjøre bil, noe som gjør at de er nødt til å få en såkalt "førerkortattest" fra en sertifisert optiker. Da skal man blant annet trykkmåle øynene, teste synsfeltet med en synsfeltmaskin og utføre en vanlig klassisk synstest.

Det er ofte grunnen til at enkelte optikere er dyrere enn andre. Da vi ikke har mulighet til å oppdatere denne listen kontinuerlig, så anbefaler jeg egentlig at du selv går inn på nettsidene til de ulike optikerkontorene og hører hvilke priser de har for øyeblikket. Og for all del: man trenger ikke nødvendigvis holde seg til de store kjedene. Hvis du har en lokal optiker du tidligere har gode erfaringer med, så er det helt sikkert sånn at han eller hun også tilbyr en synstest.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.