Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Dette skal du gjøre for å holde øynene sunne og friske

Beste prisene - Focus Dailies

 • 3.
 • 300 kr300
 • Extra Optical

Søk etter Focus Dailies linser her


Det er ingen hemmelighet om at fysisk aktivitet og et godt kosthold hjelper kroppen med å holde seg ung og frisk til man blir gammel.

Innholdsfortegnelse

Ikke ta øyehelsen din for gitt – det er mange ting du kan gjøre for å holde øynene friske og sunne. Her er våre tips basert på utsagn fra leger og et dypdykk i internasjonale forskningsrapporter.

Spis sunt

Visste du for eksempel at rundt 80 % av alle sanseinntrykk i løpet av en vanlig dag blir kanalisert gjennom øynene? Da kan du bare tenke deg de forferdelige konsekvensene av å gradvis se dårligere når du blir eldre.

Spis sunt

Godt øyehelse tar utgangspunkt i hva du legger på tallerkenen din til frokost, lunsj og middag. Viktige næringsstoffer som omega 3, sink og vitamin C og E er viktig for å hindre aldersrelaterte synshemmelser som blant annet grå stær og presbyopi.

For å forstå hvorfor et godt kosthold påvirker synet burde man forstå grunnen til at et dårlig kosthold hindrer synet i å utvikle seg på en god måte. Fettende og dårlig mat vil ofte gi høye blodverdier (høyt blodtrykk) og et alt for høyt kolesterol, noe som igjen vil føre til at blodårene på netthinnen tetter seg og påvirker synet i en negativ grad. Dette er grunnen til at folk med høy BMI begynner å se dårligere enn slanke personer i forholdsvis ung alder. Amerikanske NEI (National Eye Institute) viser blant annet til at diabetes 2 er hovedårsaken til at eldre mennesker blir blinde. Det er noe å tenke på.

Her er noen konkrete eksempler på matretter eller ingredienser som hjelper deg med å bevare et godt syn:

 • Spinat og grønnkål

 • Laks, tun og annen fet fisk

 • Egg, nøtter, bønner og andre (meget) proteinholdige råvarer

 • Appelsiner, mandariner, kiwi og andre sitrusfrukter

 • Østers

 • Blåbær

øyehelse

Med fare for å fortelle noe du garantert ved: det å ha et balansert kosthold krydret med gode råvarer er ikke bare noe synet ditt kommer til å dra nytte av, men det hjelper også å unngå fedme og diabetes 2.

Kosttilskudd som er bra for øynene

Den beste måten å vurdere om et kosttilskudd fungerer på er ved å sjekke ingredienstlisten. Du skal se gjennom alt av aggressiv markedsføring og utelukkende se hvilke ingredienser produktet inneholder.

Stump sigaretten

Røyking har vist seg å være direkte linket til tidlig utvikling av grå stær, skader på den optiske nerven og makuladegenerasjon (skarpsynsvekkelse). Hvis du tidligere har prøvd å slutte og feilet, så er det på tide igjen. Statistisk sett er det mye lettere å slutte andre, tredje eller fjerde gang når man allerede har gjort noen forsøk.

Det handler om rutine. Og det handler om at du hver eneste gang du tenner en sigarett gjør noe øynene dine overhodet ikke setter pris på.

Hva med snus?

Det er ingen forskningsrapporter som med sikkerhet kan knytte snusbruk sammen med et nedsatt syn, men det er ei heller gjort særlig aktiv forskning på emnet. Da man ikke engang er fullstendig opplyst omkring hvilken innvirkning snus har på menneskers generelle helse, har det ikke blitt gjort forskning for å direkte knytte sammen snus og dårlig syn.

Kjøp og bruk noen gode solbriller

Gode solbriller (nei, ikke de man kjøper på et fake-market i Syden) beskytter øynene dine fra farlig UV-stråling. For mye UV-stråling er farlig for øynene da det vil resultere i makuladegenerasjon.

Gode solbriller

Kjøp et par som blokkerer 99 % eller 100 % av alle UV-stråler (de er ofte CE-merket i Norge). Enkelte kontaktlinser kommer også med UV-beskyttelse, men det er virkelig lurt å også bruke et par gode solbriller som et ekstra lag beskyttelse for øynene.

Få deg en pause fra dataskjermen

Det å stirre inn i en dataskjerm alt for lenge kan forårsake blant annet:

 • Trøtte øyne

 • Midlertidig dobbeltsyn

 • At øynene vil slite med å fokusere på objekter som er på lang avstand

 • Tørre øyne

 • Hodepine

 • Nakke-, rygg- og skulderplager

Så hvordan kan du unngå dette? Er det noen tips som er litt mindre konkrete enn "hold deg unna datamaskinen"? Ja, det er det.

 • Sørg for at du har sterke nok briller og kontaktlinser når du jobber. Hvis du merker at du myser eller at øynene blir trøttere enn vanlig, så er det stor sannsynlighet for at du bør gå tilbake og få en ny synstest hos optiker.

 • Flytt skjermen høyere slik at synsvinkelen din treffer toppen av skjermen når du ser rett fremover. Du bør unngå å bøye hodet i stor grad.

 • Unngå gjenskinn fra sterkt lys og/eller sollys fra vinduet.

 • Det er viktig med en god kontorstol som gjør at du unngår å sitte fremoverlent.

 • Få deg en pause hver andre time. Gå litt rundt, kok deg en kopp kaffe og vent 15 minutter igjen før du setter deg foran dataskjermen.

Hvordan bevare synet lengst mulig

Riktig vedlikehold av øynene er (minst) like viktig som å ta vare på resten av kroppen din. Øyeomsorg er mer enn å besøke øyelegen for regelmessige undersøkelser. La oss ta en titt på hva som er involvert i god øyehelse og hvordan du kan bevare det gode synet ditt lengst mulig.

Sykdommer i øyet er mer vanlig enn du skulle tro. Med høy alder kommer det også økt risiko for øyesykdommer, og man bør gå hyppigere til øyeundersøkelser i det man har fylt 50 år. En øyelege kan kjøre spesielle tester for å se om det er noen indikasjon på øyesykdommer og lidelser. Det finnes såpass mye som kan være feil på øynene at man bør la en spesialist se på det i ny og ne.

Det er også viktig at en person tar vare på kroppen sin og er så sunn som overhodet mulig.

Hvorfor?
Vel, ut over at den generelle helsen påvirkes positivt vil også øynene dra nytte av dette. Mangel på vitamin A kan føre til nattblindhet og en generell vitaminmangel vil påvirke synet. Faktisk er det slik at over nitti prosent av de som blir blinde har hatt andre sykdommer som påvirker synet først – det er et faktum man bør tenke over dersom man begynner å se dårlig.

Diabetes

Diabetes er en sykdom som spiller en betydelig rolle i forekomsten av blindhet. Derfor blir det stadig viktigere for folk å opprettholde sin generelle helse på best mulig måte, og å forvalte eksisterende forhold hvis det er gjennomførbart.

Dårlige vaner er noe som bør også unngås hvis man ønsker å riktig omsorg for ens øyne og for å opprettholde en god øyehelse. Røyking kan forårsake betydelig skade på øyet og kan til slutt føre til blindhet.

Studier fra USA publisert hos den geniale nettsiden AllAboutVision.com viser at rundt 80 % av alle amerikanere vil få øyekatar før de fyller 80 år, men at røykere har en signifikant større sannsynlighet for å utvikle sykdommen på et tidligere tidspunkt enn ikke-røykere. De har nemlig en dobbelt så stor sjanse til å utvikle øyekatar – og risikoen øker i takt med antall sigaretter som røykes.

Konklusjon

Konklusjonen får være like kjedelig og presis som den er nyttig: alt du gjør med kroppen eller putter i kroppen vil på en eller annen måte ha en innvirkning på hvordan synet ditt utvikler seg med alderen.

Øyehelsen er i svært liten grad reversibel, noe som betyr at hvis du først har begynt å få et dårlig syn er det svært vanskelig å få gjort noe med det ved hjelp av en aktiv livsstil og sunt kosthold. Med andre ord: du bør være «føre var» og begynne med forebyggende tiltak i dag.

Kosttilskudd kan være en god start, men husk på at slike tilskudd aldri kan erstatte annen type mat – ei heller kompensere for fast food-mat. Det skal utelukkende brukes som et supplement til et allerede godt kosthold. Og hvis du har en hverdag (jobb/skole) hvor du bruker PC-en mye, så er det ekstremt viktig at du analyserer i hvilken tilstand kroppen din er når du studerer eller arbeider. Det har svært mye å si.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.