Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

De tre type øyeoperasjonene som finnes

Beste prisene - Dailies Total 1

  • 3.
  • 378 kr378
  • Shopping4net

Søk etter Dailies Total 1 linser her


Hvis du ønsker å bli kvitt briller og kontaktlinser for alltid, så har du helt sikkert fått med deg at det finnes et ganske populært alternativ som blir mer og mer aktuelt for mange nordmenn. Øyeoperasjoner kommer riktignok i tre forskjellige former og det er viktig å kjenne til forskjellene på dem.

Innholdsfortegnelse

LASIK

Den aller mest kjente og utbredte typen kalles LASIK. Dette er en type øyeoperasjon som kan korrigere nærsynthet, langsynthet og asigmatisme (også kalt skjeve hornhinner). I følge DoctorOz nettside er det mer enn 600,000 mennesker hvert år som gjennomgår en LASIK-operasjon, noe som har pågått i en årrekke. Med andre ord finnes det nok forskning på området til å vite at det er en trygg måte å operere øynene på.

De tre type øyeoperasjonene som finnes

Hva skjer under en LASIK-operasjon?

Først blir du nødt til å gjennomgå en konsultasjon hos en øyeklinikk for å finne ut om du i det hele tatt er egnet til å ta en slik operasjon. Legen vil vurdere din generelle helse, gå gjennom hvilke medikamenter du bruker, sjekke øyehelsen din og nøye gå gjennom synshemmelsene dine. Det er veldig viktig at du er både samarbeidsvillig og ærlig under konsultasjonen slik at du minimerer sjansen for komplikasjoner i etterkant. Og hvis legen skulle finne ut at du ikke kan ta en LASIK-operasjon, så er det en stor sannsynlighet for at du enten kan ta en PRK/LASEK- eller RLE/ICL-operasjon.

Det som skjer under en slik operasjon er at kirurgen ved hjelp av en laser skjærer vekk en del av hornhinnen og korrigerer det underliggende vevet inne i øyet slik at man får et 20/20-syn.

LASIK - Risiko

Generelt pleier man å si at LASIK-operasjoner er de øyeoperasjonene som inkluderer den laveste risikoen. Mye er grunnet operasjonens popularitet og de teknologiske innovasjonsaspektene tilknyttet nytt kirurgisk utstyr gjennom mange år. Allikevel er det en viss risiko. Tall fra USA som baserer seg på mer enn 20 millioner pasienter viser at under 1 % opplever noen form for komplikasjon. Og det er et mønster som vises ganske tydelig i form av hvilke mennesker som opplever ubehag, infeksjoner og/eller tørre øyne i etterkant av en LASIK-operasjon.

Hvem opplever komplikasjoner?

Symptomer som vil øke risikoen for komplikasjoner er:

  • Store pupiller
  • Ustabilt syn
  • Tørre øyne
  • For høy eller lav alder
  • Graviditet

LASEK/PRK

På en god andreplass målt i popularitet finner vi såkalt “overflatekirurgi”, som igjen har en god del undervarianter som for eksempel PRK og LASEK. Der hvor LASIK åpner opp hornhinnens overflate ved å bruke laserlys, vil man ved en slik overflatekirurgi bruke en alkoholløsning for å “skrape” opp deler av hornhinnens overflate og dermed ta seg inn til hornhinnens sentrum hvor synet korrigeres.

I denne videoen kan du se forskjellene på en LASIK og LASEK:

LASEK/PRK- Operasjonen

Forberedelsen til operasjonen er lik den man får ved en LASIK-operasjon. Du er nødt til å gjennomgå de samme rutinene og legesjekken for å finne ut om øyeoperasjonen er noe som kan forsvares fra et medisinsk standpunkt.

Operasjonen varer kun i et par minutter, men er mer smertefull enn en LASIK-operasjon. Allikevel er risikoen betydelig mindre for infeksjoner i etterkant og komplikasjonsraten for LASEK/PRK-pasienter er forsvinnende liten.

LASEK/PRK - Etter operasjonen

Det vil ta minst en uke før du har fått stabilisert synet ditt igjen. Flere LASEK-pasienter snakker om “post operasjon”-syndromer som varer i to til tre uker etter endt operasjon.

Mange norske øyeklinikker har gått helt bort fra PRK-operasjoner for å bedre utvikle sitt LASIK-utstyr. Men du skal nok klare å finne noen klinikker som fortsatt utfører denne type øyeoperasjon i Norge. Ellers har man mange gode alternativer i utlandet.

“PRK” eller “LASEK”?

Da jeg gjorde litt research om de forskjellige øyeoperasjonene fant jeg ut at det brukes to forskjellige navn på operasjonen – PRK og LASEK. Og jeg lurte på hvorfor.

Svaret jeg fant var like kjedelig som det var informativt: “LASEK” er en kommersialisert stempling av “PRK”, og brukes dermed mer og mer i dagligtale og i markedsføringsavdelingene hos øyeklinikkene.

Intraokulær kirurgi

Den minst utbredte øyekirurgimetoden kalles “intraokulær kirurgi” og er en meget omfattende prosess hvor man bytter ut hele den naturlige linsen med en “kunstig linse”. Kirurgimetoden er signifikant dyrere enn PRK og LASIK.

Dette er en type operasjon som kun brukes dersom man har et helt ekstremt nedsatt syn som gjør at man nærmest er blind.

Med andre ord: hvis du kan lese dette, så er du neppe en kandidat.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.