Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Laseroperasjon for eldre mennesker

Beste prisene - Dailies Total 1

  • 3.
  • 378 kr378
  • Shopping4net

Søk etter Dailies Total 1 linser her


Laserkirurgi eller synskirurgi er begreper som de aller fleste nordmenn nå om dagen er ganske kjent med.

Innholdsfortegnelse

Denne artikkelen skal handle om hva øyekirurgi er og hvordan litt eldre personer kan håndtere dette. Vi prøver primært å rette denne artikkelen mot eldre mennesker som lurer på om de kan dra nytte av en laseroperasjon for å slippe briller og/eller kontaktlinser når man har kommet litt opp i årene.

Laseroperasjon for eldre mennesker

Det er ingen tvil om at når en viss alder er nådd begynner et individs syn til å endre seg. I og med at eldrebølgen kommer i stigende fart, så er det helt klart en økende interesse for å vite mer om denne type laseroperasjon. Mye av grunnen til at vi nettopp lager denne nettsiden er for å tilby så god informasjon som overhodet mulig til folk som ønsker å vite mer om laseroperasjoner og eldre mennesker er helt klart et segment som er interessant for både brilleprodusenter og øyekirurger.

Folk i 60- og 70-årene har som oftest ikke veldig mye interesse av eller anledning til å finne ut mer om emnet. Rundt 95 % av alle eldre over 70 år sliter med en eller annen form for presbyopi (aldrende synsfeil) og har derfor behov for ulike former for hjelpemidler i hverdagen – normalt sett briller eller lesebriller.

Den vanligste typen laser visjon kirurgi kalles LASIK, og det har noen aspekter som skiller den fra andre typer kirurgi for å korrigere synsproblemer. Den største forskjellen er at LASIK-prosedyren ikke krever at legen faktisk kutter hornhinnens overflate og legger inn en form for linse på øyet (slik man gjør med ICL), men at laseren kun korrigerer der hornhinnen har ”utviklet seg feil”. Dette betyr som regel lav risiko og at det er få problemer med de pasientene som gjennomgår en slik operasjon.

Laseroperasjon for eldre

Ikke bare unngår man ubehageligheter, men det er heller ingenting i veien for at eldre mennesker kan gå igjennom en LASIK-operasjon. Men her snakker vi altså om folk som er nærmere 50 enn 70 år. Øyekirurger sier nemlig nei til å utføre vanlige laseroperasjoner på folk som har bikket pensjonistalder. De er ofte mer kvalifiserte til å gå gjennom en operasjon mot grå stær for å bedre livskvaliteten.

Så hva er den høyeste alderen hvor man kan vurdere en laseroperasjon?

Det er ingen hemmelighet at leger tidligere var svært skeptiske til å sende folk over 40 år gjennom en laseroperasjon da man både mente at risikoen var for stor og at man ikke trodde resultatene var like gode som på yngre pasienter.

Nye studier fra USA sier riktignok det motsatte. Det er svært liten eller ingen forskjell i verken komplikasjonsrate eller suksessfullt utfall (20/20-syn) på personer som er i 20-, 30- eller 40-årene. Hvis du nærmer deg 50 år og lurer på om du er en god kandidat, så bør du egentlig inn til en optiker eller øyelege for å få en individuell bedømmelse.

Stabilisering av synet

Et annet moment man er nødt til å ta høyde for når man velger ut om man skal ta en øyeoperasjon eller ikke i sen alder er hvorvidt synet har stabilisert seg. Det er nemlig slik at synet forverres veldig hurtig når man når en viss alder, noe som i realiteten betyr at det ikke holder med én operasjon.

Jeg var i snakk med en øyekirurg for en stund siden som kunne fortelle at han egentlig frarådet folk over 70 år å ta en øyeoperasjon fordi kostnaden ved en operasjon fort ville overgå den gleden man fikk den. Og som han sa; “det er vel heller ikke sånn at de fleste eldre er veldig opptatt av at de ikke skal gå med briller rent estetisk”.

Tips til eldre som vil ivareta et godt syn

  • Få øynene dine sjekk hvert år for å se at du ikke har noen sykdommer og for å sjekke at du har et like stabilt syn som i fjor.
  • Hold øynene dine friske ved å holde kroppen aktiv og et godt kosthold. Riktig kosthold kan være like viktig som det å trene regelmessig.
  • Gå også til fastlegen årlig for å finne ut om du har noen underliggende sykdommer som eventuelt er årsaken til at du begynner å se dårligere. Nedsatt syn kan (dessverre) være et symptom på noe enda mer alvorlig.
  • Hvis du bestemmer deg for å ta en laseroperasjon, så er det viktig at du nøye går igjennom fordelene og ulempene sammen med kirurgen. Vær sikker på at du er fullt og helt informert om risikoen ved operasjonen og hva du kan forvente deg i etterkant.
  • Genetikk har ofte en klar korrelasjon til synsproblemer. Hvis familiemedlemmer i generasjoner har slitt med dårlig syn er det viktig at du forteller legen din om dette. Dette vil hjelpe dem med å ta en bedre avgjørelse på hva slags medikamenter og/eller synskorrigerende hjelpemidler du skal bruke fremover.

Øyeoperasjon demper ikke alderdommen

Mange tenker at en øyeoperasjon er roten til at alt skal gå bra med øynene dine i all tid fremover. Og om du er inne på disse tankene, så må jeg si at du ikke er helt på jordet. Statistikk viser at rundt 90 % av alle som tar en øyeoperasjon slipper å bruke briller og kontaktlinser resten av livet – dette er dog statistikk hentet fra norske folk som har tatt et slikt kirurgisk inngrep.

Øyeoperasjon demper ikke alderdommen

For det er slik at man begynner å aldre selv om man har tatt et kirurgisk inngrep.

En øyeoperasjon er ganske god til å dempe på de lidelsene du har nå, men hvor lenge kommer det til å vare?

Det er jo et spørsmål jeg har stilt til øyekirurger ganske ofte, og fått relativt forskjellige svar. Spurte blant annet en som drev med øyekirurgi i Bangkok (hovedstaden i Thailand), der jeg nærmest fikk en garanti for at øynene mine ville være helt OK livet ut.

Akkurat det svaret skremte meg. I og med at jeg hadde vært til fastlegen min et par måneder før og fått et estimat på at en slik LASIK-operasjon ville holde i kanskje 50 år før alderdommen begynte å ta tak i meg (jeg er selv i midten av 20-årene).

Etter hva jeg har forstått er dette mer hva man skal kunne forvente av en slik operasjon. Det vil ikke gjøre meg noen ting å kanskje måtte bruke lesebriller når jeg bikker 80 år – da jeg anser det som svært sannsynlig og lite hemmende i den alderen der. Men det er ganske likegyldig hva utvalgte øyekirurger har sagt om emnet: det viktigste er hva som faktisk er realiteten og hva man kan bruke av statistikk i en slik artikkel som dette.

Så hva er faktisk sannsynligheten for at du må bruke linser og/eller briller etter en øyeoperasjon?

Hva sier statistikken?

Det er liten tvil om at de aller fleste øyeoperasjoner er suksessfulle og at de aller fleste får et «20/20»-syn etter endt operasjon. Men resultatene er ikke de samme for alle pasientene, og derfor er det noen som blir nødt til å bruke både kontaktlinser og briller etter endt operasjon.

Det er kun presbyopi som kan hindre en laseroperasjon å vare livet ut. Presbyopi er betegnelsen på det som i dagligtale ofte kalles «dårlig syn med alderen»; altså at man gradvis begynner å se dårligere etter at man har fylt 40-50 år. Derfor er det mange som argumenterer for at en laseroperasjon gir mer verdi for yngre mennesker enn for de som nærmer seg 50-årene. Man burde ta seg en tur til legen og høre om man er en egnet kandidat til en slik operasjon hvis man er i tvil.

Spør en kirurg

Jeg sendte i vei et spørsmål til en ledende kirurg innenfor laseroperasjoner i Norge (han vil bli holdt anonym) og spurte følgende spørsmål:

Meg:
Jeg ble fortalt for mange år siden at jeg kan ta en laseroperasjon da jeg var inne på en doctor-patient-1080408_960_720konsultasjon hos en klinikk i Norge. Allikevel var legen litt skeptisk i og med at synet mitt ikke hadde stabilisert seg 100 % de siste to årene. Synet mitt blir litt verre for hvert eneste år. Men synes du fortsatt at jeg bør kunne ta en øyeoperasjon nå eller bør jeg vente?

Er for øvrig 30 år gammel.

Svar:

Hei,
det kommer helt an på hvilken hastighet øynene dine endrer seg i. En øyeoperasjon vil ikke stoppe øynene dine i å endre seg. Hvis synet ditt hemmes veldig sakte og du aksepterer risikoen for å kanskje begynne med briller/linser igjen eller ta en ny operasjon, så ser jeg ikke noen grunn til å vente.

Konklusjon

Vi kan derfor konkludere med at man kan la seg operere helt til man er rundt 45 eller 50 år. Hvis man er eldre enn det, så vil ofte kostnaden være for høy med tanke på hva man eventuelt får ut av en slik operasjon. Husk også på at man begynner å utvikle presbyopi i en alder av 50 og at en laseroperasjon aldri vil kunne reversere det faktum at kroppen eldes.

Husk også på at jo mer man tar vare på kroppen sin, desto større sannsynlighet er det for at man har et godt syn når man blir eldre. Et godt syn reflekterer at en person har tatt godt vare på kroppen sin. Et ordentlig kosthold og en aktiv livsstil, i sammenheng med eventuelt riktige medikamenter, er riktig vei å gå for å ha et langvarig godt syn når man blir eldre.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.