Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

LASIK eller LASEK – hva er forskjellen på øyeoperasjonene?

Beste prisene - Dailies Total 1

  • 3.
  • 378 kr378
  • Shopping4net

Søk etter Dailies Total 1 linser her


Jeg postet et spørsmål for en stund siden å spørre om LASEK-prosedyren, og noen svarte med informasjon om LASIK. Dette er to ulike prosedyrer, og jeg skal vise deg et diagram som forklarer forskjellene.

Innholdsfortegnelse

LASIK – Laser-Assisted in situ keratomileusis
LASEK – Laser Assisted Sub-Epiteliale keratomileusis

Hva korrigerer de forskjellige øyeoperasjonene?

LASIK – Refraktiv feilretting for nærsynthet, langsynthet, astigmatisme og presbyopi.

Lasek – Refraktiv feilretting for nærsynthet, langsynthet, astigmatisme og presbyopi.

Øyeoperasjonens lengde

LASIK – poliklinisk prosedyre. Laserbehandling krever mindre enn ett minutt for hvert øye, totalt vil prosedyren vare i ca 15 minutter per øye.

LASEK – poliklinisk prosedyre. Laserbehandling krever mindre enn ett minutt for hvert øye, totalt vil prosedyren vare i ca 15 minutter per øye.

Prosedyremerknader

LASIK – Bruker en mikroskopisk kniv og spesialtilpasset laser i prosedyren. Epitelet og stroma er skåret til en tykkelse på 100-180 mikrocentimeter – deretter vil en excimer-laser åpne hornhinnens vev under epiteliale / hornhinnens vevklaff. En alkoholløsning bidrar til å løfte epitel.

LASEK – epitelet er kuttet til en tykkelse på 50 mikrocentimeter, mens stroma er uklippet. Bruker en trephine – et finere blad enn det som brukes i LASIK. En alkoholløsning bidrar til å løfte epitel.

Hovedforskjellen mellom LASIK og Lasek er tykkelsen av klaffen som inkluderer hornhinnens vev i LASIK og bare epitelvevet i LASEK.

Helbredelse og gjenopprettelse

LASIK – 2 dager – 1 uke; raskere enn lasek. Lov til å kjøre 1-3 dager etter operasjonen.

LASEK – Klaffkantene leges innen en dag. Kan kjøre i ca en uke med skarpt syn i ca 6-8 uker. Men det å bli helt frisk tar litt lengre tid enn ved en LASIK – og helbredelsestiden ligger på cirka 4-7 dager.

LASIK eller LASEK – hva er forskjellen på øyeoperasjonene?

Fordeler

LASIK – Passer for folk som har mer hornhinnevev. Mindre ubehag enn lasek da det nesten ikke gir noen smerter. 20/20-syn eller bedre vil vanligvis oppnås og det fører til en umiddelbar klar visjon. Samt at oppfølging og forbedringer er lette hvis det i det hele tatt er nødvendig.

LASEK – Bedre valg for LASIK-kandidater som vil betale litt mindre penger inkludert folk med mindre hornhinnevev. Færre dårlige resultater enn med LASIK og det er en fordel at man bevarer mer hornhinnevev enn ved en LASIK-operasjon. Ingen komplikasjoner av stromal klaff som i LASIK, mindre risiko for tørre øyne enn ved LASIK.

Potensielle Ulemper

LASIK – De med tynnere hornhinner kan lide mindre enn ideelle kandidater. Ujevne klaffkanter på øyuet ditt (et fåtall har dette) kan føre til astigmatisme. I og med at man også kan pådra seg arr på øyet på grunn av dette vil en post-operativ behandling være nødvendig i omtrent 5% av tilfellene.

Høyere ordens aberrasjoner (HOA) påvirker kontrastens følsomhet og fine detaljer av syn, slik som nattsyn, blending og kontraster. I tillegg er det som regel slik at en LASIK-øyeoperasjon er dyrere enn en LASEK-operasjon.

Lasek – mer ubehag enn LASIK og tar lenger tid å helbrede enn LASIK. Ikke like mange øyekirurger i Norge som velger å tilby denne behandlingen. I tillegg er det sånn at veldig mange øyeklinikker per dags dato går bort fra LASEK-operasjoner da man har innsett at markedet snart ikke legger til rette for det lengre.

Krav for de forskjellige øyeoperasjonene

LASIK – Nødvendig tykkelse på hornhinnen skal være oppnådd, krav om smertefri prosedyre og / eller ekstremt rask gjenoppretting, trolig best for å korrigere refraksjonsfeil.

Lasek – hornhinner for tynne eller for flate for LASIK

For begge disse prosedyrene vil omfattende screening kreves for kvalifisering. Deltakerne må være mellom 18 og 40 år og synet må være mindre enn -14,00 dioptrier av nærsynthet, mindre enn 6,00 dioptrier av farsigntedness, og mindre enn 6,00 dioptrier av astigmatisme. I tillegg er det viktig at øyets generelle helse er på plass og at man ikke sliter med andre øyesykdommer som kan gjøre jobben vanskelig for kirurgen.

Risiko tilknyttet øyekirurgiene

The Eye Surgery Education Council (ESEC) rapporterer om mindre enn 1% opplever alvorlige problemer hvis riktig screening er gjort og en erfaren kirurg utfører prosedyren. Det er også snakk om 3-5% som får mindre alvorlige problemer – altså problemer som er mulig å gjøre noe med.

Det er ingen rapporter om blindhet som følge av LASIK-eller lasek-kirurgi.

Man har også sett at enkelte pasienter ved både LASIK og lasek vil slite litt med å bruke kontaktlinser i etterkant da man blir litt “sår” på øynene. Så om man skal være så uheldig å unngå perfekt syn som følge av øyeoperasjonen, så ser man seg kanskje nødt til å bruke briller i en mindre periode.

HVORDAN UNNGÅ PROBLEMER:

  • Skaff deg en dyktig øyekirurg.

  • Unngå forurenset vann i minst 1 uke, inkludert sjøvann, innsjøer, svømmebassenger, spa, etc.

  • Unngå å gni øynene dine i minst to uker. Ifølge studier, kirurger med erfaring fra 700-1,000 eller flere tilfeller har betydelig lavere intra-operative komplikasjoner enn kirurger med færre enn 700 operasjoner. Det sier seg selv at kirurger med erfaring også vil ha bedre muligheter for å utføre en god laseroperasjon – samme om det er med LASIK- eller lasek-metoden.

Ny teknologi på øyekirurgi

Øyekirurgiteknikker er alltid på fremmarsj når det kommer til utvikling av teknologien. Faktisk har de kommet så mye gjennom de årene som i dag, har mange sykehus begynt å tilby avansert øyekirurgi. Det er flere og flere som trenger øyekirurgi, og da er det naturlig at markedet kommer etter – spesielt de private klinikkene som utfører forskjellige former for synsoperasjon er i vinden nå til dags.

Ny teknologi på øyekirurgi

Før måtte man være klar for at en øyeoperasjon som reparerte grå stær, korrigere netthinnens avdelinger, makuladegenerasjon, og lignende for å være forberedt på en helbredingsperiode på inntil fire uker eller mer. Primært er dette fordi de fleste øyeoperasjoner innebærer bruk av suturer eller masker. Når pasienten forlater sykehuset tar det vanligvis fra tre til fem uker før maskene oppløses. Det er også risiko at i denne perioden kan øyet bli betent eller infisert.

Øyekirurgi uten sting minimerer de fleste av disse problemene.

Den viktigste faktoren til at slik øyeoperasjon utføres uten sting har vært gradvis miniatyrisering av mange av de operative verktøyene som brukes i disse operasjonene. De mindre verktøyene som brukes i disse operasjonene betyr at mindre kutt er i stand til å bli gjort i selve øyeeplet. Jo mindre kutt, jo færre masker nødvendig det blir dermed raskere helbredelse. På et visst punkt blir kuttene så små at de praktisk talt helbreder seg selv. Og dette er grunnlaget for de nye teknikkene som brukes til å utføre kirurgi på øyet av ulik form og av ulik årsak.

Ny teknologi – flere fordeler

Disse type operasjoner gir et stort antall fordeler for pasienten. Til å begynne med er operasjonstiden redusert til en dag eller enda mindre. I tillegg, fordi kuttene er mye mindre enn normalt vil hele driften være tryggere. Og til slutt, er sjansene for øyeinfeksjon betydelig mindre.

De fleste av de instrumenter som brukes i slike øyeoperasjoner er disponible på gode sykehus og private klinikker i både Norge og resten av den vestlige verden. Verktøyene er vanligvis introdusert i øyet via en liten fleksibel slange som settes inn i øyet. Disse små rørene kalles kanyler og har historisk vært brukt til å drenere væske eller fett fra kroppen eller å innføre medisiner til kroppen.

Stanford University har skrevet en artikkel om hvordan den nye teknologien, som kalles for “IntraLASIK”, har blitt godtkjent av amerikanske helsemyndigheter – og hvordan en slik teknikk kan hjelpe mennesker som tidligere har blitt stemplet som uegnet til å få utført laseroperasjoner. Det er ganske interessant lesning, og du kan lese hele artikkelen her.

Hva har den nye utviklingen i øyeoperasjonsbransjen ført til?

  • At flere tar øyeoperasjon.

  • Færre komplikasjoner.

  • Lavere priser og bedre leger.

Det er med andre ord ikke noen grunn til å sørge over at man utvikler seg på et så viktig område som syn og synskirurgi.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en øyelege eller kirurg om du lurer på noe mer rundt synskirurgi da de er vant til å få spørsmål fra folk som lurer på sikkerhet og teknologi rundt øyeoperasjonen.

Valgets kval: Kontaktlinser, briller eller laseroperasjon?


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.