Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser - Prissammenligning

Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Kontaktlinser - Alltomlinser.se Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Lensshopper.nl - Contactlenzen

Facebook

Kontaktlinser eller øyeoperasjon - Hvordan bestemme seg for en laseroperasjon?

Beste prisene - Dailies Total 1

 • 3.
 • 378 kr378
 • Shopping4net

Søk etter Dailies Total 1 linser her


Dette er mer enn ”personlig skrevet tekst” enn en faktisk artikkel. Grunnen til at jeg skriver denne teksten er på grunnlag av at jeg har gått gjennom prosessen ved å vurdere om jeg skulle ta en laseroperasjon eller ikke, og føler derfor at jeg nemlig har en god del nyttig informasjon og noen betraktninger som kan være verdifulle for de som vurderer synskirurgi.

Innholdsfortegnelse

Valgets kval: Kontaktlinser, briller eller laseroperasjon?

For noen år siden tok jeg en laseroperasjon og husker godt tilbake på prosessen. Jeg vurderte avgjørelsen i mange måneder – faktisk opp mot et år. Googlet fraser som ”synskirurgi risiko”, ”hvor sikkert er det at man får et perfekt syn?” samt en haug med Google-søk relatert til de ulike norske klinikkene. Og det er nettopp denne dvele-prosessen jeg kommer til å fortelle deg om, for jeg vet at det er mange der ute som ikke klarer å bestemme seg for om de skal ta en øyeoperasjon eller ikke.

Valgets kval: Kontaktlinser, briller eller laseroperasjon?

Det er noen faktorer som er veldig vanskelige å se bort fra når man skal vurdere om man tar en laseroperasjon eller ikke.

Kontaktlinser eller øyeoperasjon – investering for livet

Valgets kval når man er nærsynt er om man skal ta en laseroperasjon eller ikke. Svært mange tar en slik øyeoperasjon når de begynner å nærme seg 30-årene ettersom man da har fått et stabilisert syn som gjør at man kan ta en slik operasjon uten å regne med å få “flashbacks” til sine gamle synshemmelser før man bikker 80 år.

Vi har tatt noen refleksjoner rundt om man bør bruke kontaktlinser eller ta en øyeoperasjon.

Kontaktlinser eller øyeoperasjon

Dette er selvfølgelig helt opp til deg selv, men jeg har satt opp noen punkter på dette i og med at jeg har reflektert over dette dilemmaet en god stund. Jeg har hatt mange venner som har valgt å “legge seg under kniven”, som det heter – og svært få av dem har noensinne angret på det de har gjort. Allikevel må jeg innrømme at jeg stortrives med kontaktlinser og føler verken at det gjør et så stort innhugg i økonomien min eller at det plager meg i hverdagen noe særlig, så jeg kommer nok til å fortsette.

Fordeler med å fortsette med kontaktlinser:

 • Det er greit og enkelt. Egentlig krever det ikke så veldig mye av deg å fortsette med kontaktlinser dersom du allerede har kommet inn i rutinen. Det kan godt være litt ubehagelig å “ta” på øynene sine første gang man begynner med linser, men etter en uke er det en morgenrutine som man ikke engang tenker på…

 • Man slipper den risikoen som finnes ved å ta en slik operasjon. Selv om de aller fleste øyeoperasjoner går greit, så finnes det den lille prosentandelen som ikke får et bedre syn etter å ha utført en LASIK. Les mer om øyeoperasjon og risiko her.

 • På kort sikt sparer man veldig mye penger – i og med at det fort kan koste minimum 20,000 norske kroner å ta en øyeoperasjon. Du skal altså spare opp en del penger før en slik operasjon uavhengig om du tar den her hjemme eller i utlandet.

 • Man kan spare en hel del penger på å kjøpe linser på nett, så det blir ikke nødvendigvis veldig dyrt dersom man gjør litt research. Bare ta deg en titt på vår forside og sjekk hvor mye du kan tjene på å sammenligne kontaktlinser på nett.

Fordeler med å ta øyeoperasjon:

 • Mange klinikker å velge mellom. Du har et bredt spekter av muligheter når du skal velge en laseroperasjon, og langt på vei vil jeg si at de klinikkene som tilbyr øyeoperasjoner i Norge er svært seriøse og gode.

  Hvis du ønsker å dra utenlands for å ta en øyeoperasjon, og dermed spare en god del penger, så kan du lese denne utfyllende artikkelen. Du kan fortsatt få øyeoperasjoner til halv pris i europeiske lavkostland.

 • En investering for livet som man nesten garantert ikke kommer til å angre på. Hvis operasjonen går godt, og det gjør de i mer enn 99,5 % av tilfellene, så må det føles utrolig befriende å kaste både kontaktlinser og briller for godt.

 • Man slipper alle ulempene som kommer med kontaktlinser – som å ta dem av og på om morgen og natten.

Har diskutert dette problemet rundt kontaktlinser med veldig mange mennesker, og det er ganske synonymt med at folk mener at det kan være slitsomt å tenke på – spesielt når man kommer hjem fra byen en sen lørdagskveld og må tenke på å ta av linsene før man går til sengs.

Har man også en dårlig dag og klarer å miste kontaktlinsene, så er veien lang til å få tak i noen nye – spesielt når du er på ferie. Kjenner godt en jente som mistet linsene sine i Ayia Napa, noe hun brukte tre dager på å oppdrive nye. Da er det ganske kjedelig å være turist i et annet land.

Trives du med briller eller kontaktlinser?

Det første jeg tenkte var; er situasjonen min grei slik den er nå?

Jeg er jo allerede godt i gang med å bruke kontaktlinser og trives egentlig helt okay med det. Ut over at jeg har litt tørre øyne når jeg bruker linser på vinteren, så er det helt problemfritt å ha den situasjonen jeg har i dag.

Briller bruker jeg kun på ”late søndager” samt på kvelden etter at jeg har tatt av meg kontaktlinsene. De var riktignok irriterende og, i følge mine egne vurderinger, ganske lite sjarmerende. Men jeg syntes egentlig at den minimale tiden jeg brukte med briller over nesa var helt OK.

Men jeg følte at et perfekt syn uten verken briller eller linser er det helt klart beste alternativet. Om jeg bare kan stå opp, slippe å gå og ta på meg linsene og stikke på jobb – dette vil bare bli så utrolig herlig.

Det var mer den morgen- og kveldsrutinen med å ta av og på linsene som gjorde at jeg til slutt bestemte at det ville rett og slett være et mye enklere liv etter en øyeoperasjon. Ofte sto jeg opp litt for sent til å gå på jobb og tenkte: ”Hvis jeg bare kunne bruke de få ekstra minuttene ekstra på frokost i stedet for på kontaktlinser nå…”.

Har jeg råd til en laseroperasjon?

Har jeg råd til en laseroperasjon?

Penger er selvfølgelig et problem når man skal ta en slik operasjon. Standardprisen for en laseroperasjon i Norge koster i skrivende stund rundt 30,000-40,000 norske kroner for begge øynene, og det er klart at det er en stor sum å betale for de aller fleste av oss. Sammenlignet med et hus? Nei, da er det ikke særlig dyrt. Sammenlignet med en bil? Nei, så er det heller ikke særlig dyrt.

Og det er virkelig vanskelig å sette en prislapp på det å kunne gå uten briller eller kontaktlinser de neste 25 årene. Som Mastercard-reklamen en gang i tiden sa: ubetalelig.

Jeg bestemte meg for å ta øyeoperasjonen i Norge. Og det kom selvfølgelig til å koste en god del penger, noe jeg regnet med. Så jeg sparte opp 3000 kroner hver eneste måned de siste ti månedene for å ta den, og klinikkene jeg har valgt tar nøyaktig 30,000 norske kroner – inkludert etterbehandling. Etterbehandlingen er en ganske stor og viktig del av øyeoperasjonen, og det er viktig å velge en klinikk som tar det på alvor. Mer enn 99 % av alle operasjoner med LASIK-metoden (den vanligste metoden for laseroperasjoner i Norge) går bra og ender med at pasienten får et godt syn, men det kan komme litt midlertidig ubehag i ukene og månedene etter operasjonen – uavhengig av om inngrepet har vært suksessfullt eller ei. Derfor er det viktig å tenke på at du kanskje burde utføre operasjonen hos en klinikk som tar rutinemessige sjekk i dagene og ukene etter at du er ferdigoperert.

Da jeg gjorde min del av personlige undersøkelser hos norske klinikker fant jeg ut at det var stor forskjell på hvor stor grad du fikk personlig kontakt med kirurgen i etterkant. Dette bør være noe du forhører deg om og avklarer før du bestemmer deg for hvilken øyeklinikk du skal velge.

Så ja, jeg har sluppet både å ta opp forbrukslån samt skaffe meg kredittkort for å få finansiert øyeoperasjonen. Og akkurat det er jeg svært glad for – det er ikke alltid like gøy å låne penger for å ta et kirurgisk inngrep.

En laseroperasjon kan være en god investering på sikt (også rent økonomisk). Man bruker gjerne et par tusen kroner på kontaktlinser i året selv om du kjøper linser på nett og et godt brillepar koster nok i hvert fall opp mot 2500,- .

Øyeoperasjon med laser

Øyeoperasjon har for alvor tatt av i antall de seneste årene. Med en stigning på over 60 % (62,4 % for å være nøyaktig) fra år 2005 til 2012, så må man si at det er imponerende hvor gode forholdene er her i Norge for å ta en slik operasjon.

For hva er egentlig grunnen til at noen folk velger en øyeoperasjon?

Som regel er det utelukkende at det er deilig å slippe både briller og kontaktlinser til hverdagen. Man kan ikke garantere at synet stabiliserer seg et hundre prosent livet ut, men du vil i hvert fall i 40-50 år slippe å tenke på synshemmelser.

Når det kommer til valg av sted man skal utføre en øyeoperasjon, så er det veldig mange som har mye å si om akkurat dette. Enkelte anbefaler å dra til utlandet for å spare noen tusenlapper, mens de aller fleste ser fornuft i å ta det i Norge for å både være vernet av myndighetene når det kommer til eventuelle erstatningssummer, men også fordi en slik øyeoperasjon krever en etterbehandling som det vil være tungvint å måtte utføre i utlandet.

Tør jeg ta risikoen?

Etter en kort samtale med legen som kommer til å ta inngrepet på meg, så fikk jeg vite alt om risiko rundt det å miste synet eller få tåkesyn i etterkant av operasjonen. Jeg var ikke særlig klar for å ta en laseroperasjon dersom det var fare for at det kunne gå dårlig med synet mitt.

Heldigvis klarte han å overbevise meg om at jeg ikke kom til å slite med noe i etterkant – i hvert fall ikke noe som ikke vil kunne bedres eller endres med en ny laseroperasjon. Det svært få mennesker vet om øyeoperasjon er at 99,99999 % av alle komplikasjoner som skulle oppstå, som for øvrig skjer svært sjelden, er noe som kan korrigeres ved hjelp av en ny operasjon.

Alt i alt kom jeg frem til at det både vil være en god økonomisk utgang for meg samt veldig deilig å slippe både briller og kontaktlinser i ”evig tid” fremover. Jeg gleder meg utrolig til å ta øyeoperasjonen og håper at jeg verken møter på komplikasjoner eller uforutsette utgifter.

Friheten ved å ta en laseroperasjon

Den friheten man får ved å slippe brillene og gå over til å ta en øyeoperasjon er meget tiltalende og som følge av LASIK-kirurgi kan man nå skaffe seg denne friheten for en billig penge. For de millioner av mennesker som har hatt en laseroperasjon ville det bare være bedre om de hadde gjort det tidligere enn det de gjorde. Personlig har jeg pratet med utrolig mange mennesker som har tatt en slik øyeoperasjon og som er veldig fornøyd med både resultat og prosedyre.

Friheten ved å ta en laseroperasjon

Lasik står for laser-assistert in situ keratomileusis og det er en refraktiv kirurgi som korrigerer astigmatisme, og andre øyekomplikasjoner. Laserkirurgi er blitt stadig mer populært, og prisen går ned og de komplikasjoner i etterkant av operasjonene er ganske minimale sammenlignet med andre typer kirurgi.

Slipper vedlikehold rundt briller og linser

I motsetning til briller som krever konstant vedlikehold eller kontaktlinser som irriterer øyet er en laseroperasjon permanent og i de fleste tilfeller rapporterer pasienter å ha et 20/20-syn etter denne korrigerende kirurgimetoden. “20/20”-syn er det aller beste man får – og det er som regel dette de aller fleste mennesker starter livet sitt med.

Den store nyheten om LASIK er at de fleste mennesker med øyeproblemer (ca 96% til 98%) oppfyller de krav og spesifikasjoner som trengs for å ta en laseroperasjon. Men det finnes dessverre en rekke mennesker som fortsatt sliter med “problemer” som briller og kontaktlinser.

Selv har jeg en veldig god venn som tok en øyeoperasjon, men bruker selv kontaktlinser. Har egentlig tenkt til å ta en laseroperasjon i utlandet om et par måneder etter at jeg har spart opp en del penger. Det blir kanskje litt sært å bruke forbrukslån og/eller kredittkort for å finansiere noe slikt. Da bruker jeg heller et par måneder ekstra på å spare opp penger.

Men det er absolutt mulig å ta opp et forbrukslån dersom du tar en øyeoperasjon.

Sikrere enn kontaktlinser

Ifølge en studie fra Archives of Ophthalmology er Lasik en av de sikreste øyeprosedyrer og øyebehandlinger. Faktisk er det høyere komplikasjoner fra bruk av kontaktlinser enn av øyekirurgi. Dog skal det sies at dersom det skjærer seg i en laseroperasjon, så kan du få focusdailiestoricnoen varige mèn med tanke på tåkesyn og enkelte andre skader – de aller fleste svært midlertidige.

Sikrere enn kontaktlinser

Ikke bare har blitt LASIK-operasjoner sikrere og billigere, de er også veldig behagelige og vil ikke forårsake ubehag som briller og kontaktlinser kan gjøre ganske ofte.

Om du velger å ta en øyeoperasjon, så vil jeg gi deg følgende tips:

 • Sørg for å slutte å bruke linsene dine minst seks uker (to måneder) før du går inn til din første prosedyre hos øyeklinikken. Kontaktlinser fornyer hornhinnen, noe som betyr at du kanskje vil gi forskjellige resultater hos øyelegen enn det som egentlig er realiteten.

 • Sørg for at du forteller legen din om eventuelle allergier du måtte ha.

 • Pass er i stand til å stirre på et fast objekt i minst 60 sekunder. Dette kommer til å være en del av prosedyren under selve laseroperasjonen.

 • Sørg for at du er klar over risikoen og de komplikasjoner som er involvert.

Konklusjon

Det at jeg kom frem til at en øyeoperasjon var det beste for meg betyr naturligvis ikke at du skal komme til samme konklusjon. Men det er primært disse tingene du bør tenke over når du vurderer om en laseroperasjon er noe for deg:

 • Har jeg virkelig et stort behov for å bli kvitt brillene og/eller kontaktlinsene?

 • Har jeg finansieringen i orden?

 • Er det noe risiko forbundet med en slik operasjon? Og hvis ja: er dette noe jeg tør å begi meg ut på?

Spørsmål 3) om risiko er kanskje vanskelig for deg selv å svare på, men her inngår også svært individuelle elementer som om du har normale/skjeve hornhinner, hvordan hornhinnens overflate ser ut og hva slags type operasjon du skal igjennom. Til tross for at du kan lese deg opp på mye via internett, så er det kun en kvalifisert øyelege som faktisk kan si noe om hvorvidt du kvalifiserer til en operasjon eller ei.


Kontaktlinser Online

Om Kontaktlinseronline.no | Kontakt oss | Presse | Personvernerklæring | Tips en venn | Sitemap
Kontaktlinse verdikort | Kontaktlinser - historie


Kontaktlinseronline.no er et uavhengig nettsted med informasjon om kontaktlinser, ikke tilknyttet noen forhandler eller distributør.

Copyright © 2006-2024, Kontaktlinseronline.no - All Rights Reserved.